A lengyel sofőr elismerte, hogy hibázott

2007.06.17. 13:27

Fáradtsággal magyarázta a balesetet annak a lengyel busznak a vezetője, amely szombaton borult az árokba. A rendőrség a sofőrt tartja felelősnek az egy ember életét követelő balesetért, de nem zárja ki a műszaki hiba lehetőségét sem. A lengyel zarándokok többsége már szombaton hazatért.

Elismerte a szombati buszbaleset sofőrje, hogy ő hibázott az egy ember életét követelő szombati baleset előtt - közölte a az MTI-vel Trestyén Eszter százados, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a lengyel férfi vasárnapi kihallgatása után.

A buszvezető figyelmetlenséggel, fáradtsággal magyarázta a balesetet. Az őrizetbe vett sofőr meghallgatása során ugyanakkor azt mondta, a buszt ketten felváltva vezették, négyóránként váltották egymást, és a pihenőidőre vonatkozó előírásokat betartották. A sofőr gyakorlott vezető, húsz éve van a szakmában.

A sajtóreferens közlése szerint rendőrség javasolni fogja az őrizetben lévő 46 éves buszsofőr előzetes letartóztatását  ügyészségnek. Erről a közeli napokban dönt a bíróság.  A férfit halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsítják. A buszt a rendőrség lefoglalta, és szakértők bevonásával vizsgálja, közrejátszott-e a balesetben valamilyen műszaki hiba.

A 48 személyes lengyel turistabusz, Boszniából tartott hazafelé, Lengyelországba, utasai zarándokúton voltak. A baleset következtében egy ember meghalt, 28-an megsérültek. A sérültek közül egy ember állapota életveszélyes, tizenegy állapota súlyos, tizenhatan könnyebben sérültek meg. Az életveszélyes állapotban lévő sérültet mentőhelikopterrel szállították a győri kórházba.

A baleset egy enyhén balra ívelő kanyar után, egy teljesen egyenes útszakaszon következett be. Az autóbusz 150-200 métert haladhatott az útpadkán, mielőtt az árokba futott és az oldalára fordult.  Az árkot szegélyező nagyobb fákat elkerülte, két kisebb nyírfát azonban meghajlított, ágait letördelte. Az autóbusz oldalüvegei kitörtek, a benyúló ágak is okozhattak sérüléseket.

A balesetet szenvedett lengyel zarándokok többsége, 38-an szombaton egy Lengyelországból érkezett mentesítő busszal hazautazott.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK