Két szóvivővel magyarázza a kormány a reformokat

2007.06.17. 14:27

Ismét az egy férfi, egy nő felállásban kommunikál a kormány, miután vasárnap bejelentették, Budai Bernadett és Daróczi Dávid veszik át a március óta betöltetlen posztot. A tervek szerint a jelenlegi, heti tájékoztatók helyett hamarosan naponta magyarázzák majd a reformokat

Budai Bernadett, a Vision Consulting politikai elemzője és Daróczi Dávid, a Kormányszóvivői Iroda vezetője lesznek a kormányszóvivők hétfőtől - jelentette be Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára vasárnap. Gál J. azzal indokolta a két szóvivő kinevezését, hogy júliustól naponta lesznek kormányszóvivői tájékoztatók.

Az államtitkár szerint olyan embereket választottak, akik nem szópárbajban edzettek, nem közszereplők és inkább jövőjük, mint múltjuk van, de szakmai felkészültségükkel értik és meg tudják értetni az emberekkel a reformfolyamatokat. "Helyt fognak állni" - jelentette ki Gál J.

A pálya széléről

Budai Bernadett 28 éves, eddig a Vision Consulting politikai elemzőjeként dolgozott, korábban pedig a Pénzügyminisztérium kommunikációs tanácsadója volt. Az ELTE politológia szakán végzett, majd a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi kommunikáció szakán tanult, jelenleg doktorandusz hallgató a Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájában.

Budai a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, eddig a pálya szélén állt, onnan figyelte a két csapat játékát, most viszont lehetőséget kap arra, hogy az egyik csapat játékosaként részt vegyen benne. "Abban a csapatban, amelynek az értékrendjével egyetértek, ide húz a szívem" - mondta, hozzátéve, hogy szeretné közelebb vinni a politikát az emberekhez.

Daróczi Dávid 35 éves, két éve vesz részt a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs munkájában, korábban több újságban, a Magyar Televízióban valamint a Radió C-ben dolgozott. Tanulmányait a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán végezte, jelenleg a Budapesti Műszaki Egyetem Üzleti Tanulmányok Intézetének hallgatója.
 
A Kormányszóvivői Iroda vezetője nagy feladatnak és kihívásnak tekinti, hogy ezentúl a kabinet szóvivőjeként is dolgozik. "Szeretem a hazámat" - indokolta, miért vállalta a felkérést. Úgy vélte, most dől el, hogy a következő 10-15 évben a sikeres országok közé tartozik-e majd Magyarország.

Betöltetlen poszt

"Jól mutatja kormányon belüli káoszt, hogy három és fél hónap kellett ahhoz, hogy a kormány találjon olyan embereket, akik elvállalták a kormányszóvivői pozíciót - reagált a kinevezésekre Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője. Úgy fogalmazott: az, hogy a kormány százmilliókat költ kormányzati kommunikációra, nem változtat azon a tényen, hogy a kabinet felhatalmazás nélkül hozza meg a megszorító intézkedéseket.

Az MTI kormányzati forrásokból már június elején értesült olyan elképzelésekről, hogy nem egy, hanem ismét két szóvivője lesz a Gyurcsány-kormánynak. Budai Bernadett neve már akkor megjelent a sajtóban a lehetséges jelöltek között.

Az is ismertté vált, hogy a tervek szerint egy női és egy férfi szóvivője lehet a kabinetnek. A Gyurcsány kormánynak volt már két szóvivője nagyjából egy évig, 2004 októberétől, amikor László Boglár mellett Batiz András is munkába állt. 2005 szeptemberétől Batiz lett egyedül a szóvivő. Őt követte szintén nagyjából egy évre rá Danks Emese, aki hét hónapig volt a posztján.

Danks távozását Demcsák Zsuzsa jelölésével egy időben jelentették be, de ő a támadások miatt három héttel később, március 26-án visszalépett, még mielőtt kinevezték volna. Azóta Gál J. Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára volt az ideiglenes kormányszóvivő.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK