Ostorozta Gyurcsányékat korábban az új szóvivő

2007.06.19. 9:56

Sokkal inkább kritizáló, mint dicsérő mondatokat fogalmazott meg korábban Budai Bernadett arról a kormányról, amelynek most a szóvivője lett. A 28 éves, eddig elemzőként dolgozó politológus szinte a nullával egyenlőnek minősítette a második Gyurcsány-kormány munkáját, miközben a kommunikációt is rendszeresen bírálta. A Demcsák-ügy kapcsán jelenlegi közvetlen főnökeit is kritizálta.

Munkája során gyakran írt és nyilatkozott a magyar politikai élet eseményeiről és szereplőiről Budai Bernadett, a Vision Consulting volt politikai elemzője. Nyilatkozataiban mindkét politikai táborról kritikusan szólt, többször élesen bírálta például a kormány kommunikációs politikáját, amelynek most egyik legfontosabb formálójává vált. Budai az [origo]-nak most azt mondta: ma is fenntartja mindazt, amit politilógusként korábban nyilatkozott.

A kormány első fél évéről

Amit másfél év alatt felépített első kormányfősége idején, azt három hónap alatt lerombolta - így foglalható össze az, amit Gyurcsány Ferenc "kompetenciaképéről" nyilatkozott tavaly decemberben az MTI-nek. (A Vision Consulting honlapján jelenleg is szerepel Budai neve, céges email-címe.) Ezt követően azt mondta: egyetlen kormány esetében sem volt ennyire "konfliktusos és termékeny időszak" a kezdet.

Már-már lesújtó véleménnyel volt Budai a demonstrációkkal teli időszak kormányzati tevékenységéről. A balatonőszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülése utáni zavargások idején - nyilatkozta a távirati irodának akkor az elemző - a kormány nem tudta befolyásolni az eseményeket. Budai egyenesen azt állította, hogy gyakorlatilag az ősz elején nem is lehetett kormányzati munkáról beszélni. Igaz, a kormányzati kommunikációt - akkor - pozitívan értékelte, mint mondta, "a válságkommunikáció azonban profi volt".

Gyurcsány bizalmi szavazásáról

Okos húzásnak tartotta ugyanakkor a miniszterelnök saját maga ellen kezdeményezett bizalmi szavazását ősszel. Emlékezetes: a zavargások idején az ellenzék a kormányfő fejét követelte, és nem mellesleg Sólyom László köztársasági elnök is tett utalást a miniszterelnök elmozdításának lehetőségére, amire Gyurcsány a szavazással reagált, amit végül meg is nyert. Budai még a voksolás előtt mondta az MTI-nek, hogy ez volt az egyetlen olyan megoldás, ami pontot tehet a kialakult helyzet végére.

Fontosnak nevezte a miniszterelnök számára, hogy a közvélemény felé is valamilyen módon elismerje, "részben vagy egészben, magatartása nem volt helyes" - mondta az elhíresült beszédre utalva. Ugyanakkor Gyurcsány pótolhatatlanságáról is beszélt, amikor közölte: ha a koalíciós pártok nem adják meg a bizalmat a miniszterelnöknek, az a kormány bukását jelenti. Helyzetértékelésében azt állította Budai, hogy nincs olyan alternatív személy a baloldalon, aki Gyurcsány Ferenc helyébe léphetne.

A reformokról és azok kommunikációjáról

Miközben a megnyert választások után nem sokkal elhangzott őszödi beszédben is arról szólt Gyurcsány, hogy már a kampányban a reformok előkészítésén fáradoztak, elemzőként Budai nem látta sok jelét, hogy ezek elfogadtatásán is dolgoztak volna. Azt mondta a távirati irodának, hogy "nincsenek komoly stratégiák kidolgozva a jelenlegi kormányzati lépések kommunikálására". A hibák ellenére mégis a reformok mielőbbi beindítása mellett érvelt Budai, mert ha "a tervezettnél később indulnak el, akkor az komoly problémát okozhat a  koalíciónak" - nyilatkozta.

Budait nem sokkal Demcsák Zsuzsa visszalépése után keresték meg a Kormányszóvivői Irodától, de mint azt az [origo]-nak elmondta, szóvivőjelöltté csak "2-3 héttel ezelőtt" vált. Az időpont azért fontos, mert május 10-én az elemző - amikor túl volt egy próbafelvételen - már bírálta a kommunikációt is. Budai utólag visszanézve, a megkeresés és a próbafelvétel ellenére is korrektnek tartja, hogy akkor értékelte a kormányt. Mint mondta, még nem volt jelölt.

Úgy nyilatkozott májusban: sokáig nem folytatható az a stratégia, hogy a közvélemény azokban az ügyekben, ahol még nincs biztos elképzelés, előre rögzített, és minden szereplő által sulykolt szlogeneket kap a kormányzattól. A kommunikáció legnagyobb hibája továbbra is az, hogy bármilyen kérdés hangzik el, logikai kapcsolatok nélküli kész, és ismert közleményeket adnak a kabinet tagjai - mondta a Magyar Rádiónak nyilatkozva.

Forrás: MTI

Bemutatkozik Budai és Daróczi

Saját javaslattal is előállt bő egy hónapja Budai, amikor azt mondta, hogy ideje lenne minden egyes szakpolitikai területre önálló kommunikációs stratégiát kidolgozni. Nem kommunikálhatók a reformok ugyanis, mondta, ha az egészségügyi változásokból például tartalmilag kimarad a szaktárca. A "kifelé sugárzott bizonytalanságról", illetve a "hallgatásról" ugyanakkor azt mondta az elemző, lehet, hogy "hosszabb távon kifizetődik, ha a miniszterelnökség egy-egy kérdésben nem kötelezi el magát, amíg nincs biztos eredmény".

A Demcsák-ügyről

Demcsák Zsuzsa ügyét komoly problémának nevezte a Napi Gazdaságnak nyilatkozva március végén Budai, majd hozzátette: a kormányzati kommunikáció válsága visszavonhatatlanul politikai üggyé vált. "A kormány láthatóan képtelen megújítani a reformok társadalmi kommunikációját" - fogalmazott. Hibának tartotta, hogy nyolc hónap alatt a negyedik kommunikációs csapat állt fel, a konkrét fiaskók - a vizitdíj, az ágyszám csökkentés, a kórházak körüli alkufolyamatok - tovább mélyítették azt az érzetet, hogy a kormány a kommunikációval kívánja pótolni a valós intézkedéseket" - mondta.

Budai szerint komoly presztízsveszteséget okozhatott a kormánynak a Demcsák-ügy. Szerinte Demcsák nem a Kádár-rendszerhez köthető szocializációs háttere - édesapja az előző rendszer diplomatája, édesanyja újságíró - miatt bukott meg. Bár lehet - tette hozzá Budai -, hogy ezek miatt választották meg, bukása a szerencsétlen blogbejegyzésnek, a fehérneműs fotóknak és férje állítólagos, kétes üzleti kapcsolatainak köszönhető. Majd Budai bírálta azokat, akik később őt is kiválasztották: "Bár a jelölt kétségtelenül járatlan volt a politikában, a hibát ott követték el a kormányzati szakemberek, hogy nem kérdezték meg tőle előre: milyen támadási felületeket nyújthat az ellenzéknek, a sajtónak."

Arra vonatkozóan, hogy amikor neki is feltették ezt a kérdést, mit válaszolt, azt mondta, hogy neki se blogja, se fehérneműs fotói nincsenek. A nemzetbiztonsági vizsgálata is rendben van - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKK