A nemi erőszakkal gyanúsított rendőrök ügyvédei kézhez kapták a DNS-vizsgálat eredményét, amely elmondásuk szerint negatív, azaz a lány ruháján nem találtak a rendőröktől származó nyomokat. Ez önmagában még nem perdöntő, az összes többi bizonyítékkal együtt értékelik az ügyészek, akik egy-két héten belül eldönthetik: vádat emelnek a rendőrök ellen vagy megszüntetik az ellenük folyó eljárást. A lány ügyvédje korábban azt mondta, nem igaz, hogy Zsanett ellentmondásba keveredett volna a hétfői szembesítéseken. Azt állítja, éppen fordítva, a rendőrök szólták el magukat több alkalommal.

Negatív eredménnyel végződtek a Múzeum körúti erőszak ügyében elrendelt DNS-vizsgálatok - tudta meg az [origo] két gyanúsított rendőr védőitől, akik kedden vehették át az ügyészségtől a szakértői véleményeket. Somfainé Vajda Ágnes elmondta, hogy a lány ruháján nem találtak egyik rendőrtől származó DNS-t sem, az ő fehérneműjén pedig csak a saját DNS-e volt. "A blúzán találtak két személytől származó DNS-t, de egyik sem az öt gyanúsított valamelyikétől származik, a rendőrök lefoglalt nadrágjain pedig nem találtak ondónyomokat" - ismertette.

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője viszont már korábban is beszélt az [origo]-nak arról - és ezt kedden is megerősítette -, hogy nem várták azt, hogy ondónyomot fognak találni, mert a lány elmondása szerint "az aktus nem fejeződött be".

Somfainé Vajda Ágnes arról is beszámolt, hogy az orvosszakértői vizsgálat alapján a látlelet, amely az állítólagos nemi erőszak másnapján készült a lányról, olyan sérüléseket tartalmaz, amelyek az orvosszakértők szerint "nem keletkezhettek a sértett által megjelölt időben és körülmények között". Az igazságügyi szakértők arra a megállapításra jutottak, hogy a sérülések az eset előtt, két héten belül keletkeztek, de egy héten túl, vagyis régebbiek, mint ahogy a lány állítja.

Magyar György, egy másik gyanúsított rendőr védője [origo]-nak közvetlenül az iratok megismerése után azt nyilatkozta: ezek az igazságügyi szakvélemények nem támasztják alá a Zsanett nevű lánynak a gyanúsításba foglalt állításait, hanem a rendőrök ártatlanságát valószínűsítik. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy ezeket az eredményeket a többi bizonyítékkal együtt fogja értékelni a hatóság, és ezeket mind összesítve kell valamilyen megállapításra jutniuk a bűnösség-ártatlanság kérdésében. A lány ügyvédjét, Tuza Pétert is megkerestük, de ő csak holnap kíván nyilatkozni, miután áttanulmányozta a szakvéleményeket.

Nem perdöntőek az ügyészség szerint

Az ügyészség szóvivője megerősítette az ügyvédek által elmondott eredményeket, és ő is hangsúlyozta, hogy ezek közül egyik sem vehető perdöntőnek, az összes többi begyűjtött bizonyítékkal - így például 32 tanú vallomásával - együtt kell mérlegelni. A nyomozóik most, hogy az üggyel kapcsolatban minden a rendelkezésükre áll, elkezdhetik ezeket összevetni - mondta Morvai Attila. Terveik szerint az ügy akár egy-két héten belül eldőlhet, vagyis az ügyészség meghozhatja a döntés arról: vádat emel-e a rendőrök ellen vagy megszünteti az eljárást. Ez a határidő azonban csak akkor tartható, ha egyik fél képviselői sem állnak elő újabb bizonyítási indítvánnyal, mert akkor ezzel meghosszabbodhat az eljárás - tette hozzá.

Mindenki máshogy értékeli a szembesítést

Morvai Attila, az ügyészség szóvivője még a DNS-vizsgálatok eredményének nyilvánosságra hozatala előtt elmondta, hogy a hétfői szembesítést az ügyészség eredménytelennek nyilvánította. Az ellentétek feloldására szolgált a szembesítés, amely így akkor lett volna eredményes, ha valamelyikük módosít korábbi állításain, és így közös nevezőre jut lényeges körülményekben - magyarázta.

A hétfői szembesítést teljesen ellentmondásosan értelmezik a Múzeum körúti erőszakkal gyanúsított rendőrök védői és a feljelentő lány ügyvédje. A rendőrök védői valamennyien azt nyilatkozták, hogy számukra kedvezően zárult a szembesítést, a lány több pontban is változtatott korábbi vallomásán. Így Zsanett - bár továbbra is állítja, hogy erőszak történt - már nem tudta megmondani, hogy az a rendőr követte-e el a nemi erőszakot, akiről eddig azt állította. A többiek közül sem nevezett meg senkit erőszakolóként - emlékeztettek az ügyvédek. Két másik rendőrt pedig egyáltalán nem ismert fel.

Elszólásokról beszél Zsanett védője

Zsanett ügyvédje, Tuza Péter viszont már közvetlenül a szembesítés után azt nyilatkozta, hogy az eredményes és "számára sokatmondó volt". Kedden az [origo]-nak a védő részletesebben kifejtette: nem igaz, hogy a lány ellentmondásokba keveredett volna a szembesítések során, vagy visszavonta volna korábbi állításait. Felhívta a figyelmet arra, hogy Zsanett korábban is csak két rendőrt tudott azonosítani - egyiküket határozottan, társát pedig "ismerősnek találta" -, így következetes az, hogy a szembesítés alatt sem ismerte fel valamennyiüket.

Az ügyvéd szerint ezen túlmenően tegnap olyan adatok, tények is előkerültek, amelyek jól felhasználhatóak lesznek a folytatódó nyomozás során, ráadásul szerinte a rendőrök többször elszólták magukat. Tuza azt mondta: állandóan a védence szavahihetőségét, következetességét vonják kétségbe, miközben az egyik rendőr védője jegyzőkönyvbe mondta, azért tartja fenn korábbi vallomását, és nem hajlandó válaszolni a feltett kérdésekre, mert nem kíván ellentmondásba keveredni. Az ügyvéd nem érti, "mi szükség volt arra", hogy hárman is megtagadták a nyilatkozatot. Az egyik rendőr hétfőn azt is kijelentette, azt sem tudja, hogy férfi vagy hölgy volt az igazoltatott személy, akit hazakísértek, mert elbóbiskolt az autóban - tette hozzá.

Szerinte az is árulkodó, hogy ketten azt mondják, az igazoltatott lány irataival "valami probléma volt" - ez egybevág Zsanett állításaival -, hárman viszont úgy emlékeztek, hogy egyáltalán nem voltak nála a kért iratok. A legfurcsábbnak pedig azt találja a lány védője, hogy egyikük először azt mondta, probléma merült fel a papírokkal, majd gyorsan hozzátette, hogy "az volt a probléma, hogy nem voltak".

Tuza Péter elmondta, hogy egyikük hétfőn azt állította, nem látta a lányt, pedig korábban úgy emlékezett, ott volt, mikor igazoltatták. Az ügyvéd elszólásnak tartja, hogy az egyik gyanúsított rendőr magázódva kezdte a párbeszédet a lánnyal, amikor el kellett mondaniuk egymásnak állításaikat, majd hirtelen tegezésre váltott.

Nem igaz, hogy megtört

Az ügyvéd visszautasította, hogy a lány hétfőn láthatóan megtörve, csüggedten hagyta volna el az ügyészség épületét, amiből többen arra következtettek, hogy számára rosszul zárult szembesítés. "Próbálják ki, milyen, ha a hat órán át tartó szembesítés után kilép az ajtón, és szinte egy csordaként rohanják le az újságírók, akik az ügyfelem testi épségét veszélyeztetve viselkedtek" - mondta.

Hétfőn a nemi erőszakkal gyanúsított rendőröket kiengedték az előzetes letartóztatásból, az eljárás további részében szabadlábon védekezhetnek. A 21 éves lány azt állítja, hogy május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. Az ügy nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy leváltották a rendőrségi vezetőket.