Alkotmányellenesnek mondta ki az Alkotmánybíróság, hogy nincs jogorvoslati lehetőségük azoknak a szülőknek, akiknek elutasították a kötelező védőoltás elleni mentesítési kérelmét. Az életkorhoz kötött kötelező oltásokat ugyanakkor indokoltnak tartja az Alkotmánybíróság.

Alkotmányellenes, hogy a kötelező védőoltás ellen mentesítési kérelmet benyújtóknak nincs lehetőségük arra, hogy a kérelmüket megtagadó döntéssel szemben jogorvoslattal éljenek - döntött kedden az Alkotmánybíróság (Ab).

Sereg András, a testület sajtófőnöke közölte: az Ab szerint a gyerekek egészségének védelme és a fertőző betegségek elleni védekezés alkotmányosan indokolttá teszi az életkorhoz kötött védőoltásokat. A testület ugyanakkor alkotmányellenesnek találta az egészségügyi törvénynek azt a rendelkezését, amely szerint a védőoltást elrendelő határozat - jogorvoslatra tekintet nélkül - azonnal végrehajtható.

A sajtófőnök közlése szerint az Ab mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet állapított meg a jogorvoslat hiánya miatt, ezért felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotási feladatának 2008. március 31-ig tegyen eleget.