Voltak vitái Orbán Viktorral, de ez természetes - mondta a Népszabadságnak Áder János, aki másfél évtizede meghatározó politikusa a Fidesznek, hétfőn azonban bejelentette, visszavonul a belpolitikától, és 2009-től inkább Brüsszelben dolgozna. A parlamenti alelnök most angolul tanul és készül arra, hogy eligazodjon az uniós ismeretekben.

Már 2005 októberében eldöntötte, hogy távozik a magyar belpolitikai életből - mondta a Népszabadságnak adott interjújában Áder János, az országgyűlés alelnöke, aki hétfőn jelentette be, 2009-től Brüsszelben, az Európai Parlamentben szeretné folytatni pályafutását. A fideszes politikus a lapnak azzal magyarázta a döntést, hogy 18 év hazai politizálás után új kihívásokra vágyik.

Az interjúban beszélt arról, hogy most az izgatja, minél magasabb szinten megtanuljon angolul és hogy eligazodjon az uniós ismeretekben. Az MTV Az este című műsorában egyébként azt is elmondta, hogy a megjelent hírekkel ellentétben németül sem beszél túl jól, legalábbis tárgyalni nem tudna azon a nyelven.

Áder azt mondta, döntésének nincs köze ahhoz, hogy január közepén a Magyar Nemzet egy írásában azt állította róla, hogy Schmidt Máriával, a Terror Háza igazgatójával együtt egy új jobboldali párt alakítására készül. A politikus a lap kérdésére azt mondta, beszélt erről a cikkről a pártelnökkel, és elhiszi, amit Orbán Viktor állított, hogy a megjelenés előtt nem tudott a cikkről. Ádernek egyébként vannak feltételezései arról, kik állhatnak az írás háttérében, de részleteket nem árult el.

A parlamenti alelnök az interjúban elismerte, hogy voltak vitái Orbánnal, sőt, egyes elnökségi ülések veszekedésbe torkolltak, de szerinte ez természetes. Azt mondta, leginkább a párt szervezeti átalakításának kérdésében voltak nézeteltéréseik, mert Áder szerint hiányzik a rendszerből a középszintű, vagyis a megyei irányítás. Ugyanakkor jó megoldásnak nevezte a választókerületi szervezetek létrehozását.

Áder hamis illúziónak nevezte azokat a megszólalásokat, amelyek egyfajta új kiegyezést szorgalmaznak - Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nélkül. Azt mondta, elfogultság és túlságosan leegyszerűsítő ilyesmit állítani, és ez az MSZP-nek áll érdekében. Áder szerint a többpártrendszernek éppen az a lényege, hogy pártok állnak egymással szemben. Néhány ügyben ugyan lehetett volna egyetértés a két politikai oldal közt: ilyen lehetett volna szerinte a kettős állampolgárság kérdése.