Hiába szaladgálhatnak egész nap fürdőruhában az óvodások, mégis nagyon szenvednek a napok óta tartó kánikulától. Főleg a délutáni pihenést lehetetleníti el a hőség: a 32 fokos szobákban nem jön álom a szemükre. Van olyan óvoda, ahol klíma beszereléséről álmodoznak, de a légkondi általában megosztja az embereket a munkahelyeken is.

"Olaszországban már szerelik a klímákat az óvodákban, mi még álmodni se merünk róla" - mondta az [origo]-nak az egyik fővárosi óvoda munkatársa, aki egyetértett annak az olvasónknak a felvetésével, aki szerint az óvodások is nagyon megsínylik a napok óta tartó kánikulát. A kánikulával foglalkozó korábbi cikkünkben azt kértük olvasóinktól, írják meg, hogy bírják a hőséget a munkahelyükön, egyik levélírónk azonban inkább a gyerekekre hívta fel a figyelmet. "A kormányfő a hivatalnokokat félti a nagy melegben, de mit tesz annak érdekében, hogy a bölcsödékben, óvodákban, gyermekotthonokban lévő gyermekek ne a 30 fok körüli szobákban pihenjenek ebéd után, valamint minden intézmény számára ott legyen az udvari medence?!" - hangzott a kérdés.

A gyerekek mezítláb vannak, lehetnek egész nap fürdőruhában és délben lefürösztjük őket - mondta a IX. kerületi óvoda munkatársa arra a kérdésre, hogyan próbálják a gyerekeknek elviselhetőbbé tenni a hőséget. A legnagyobb gondot a délután 1-től 3-ig tartó csendes pihenő jelenti. Sokan nem tudnak elaludni, pedig már takaró nélkül alszanak - mondta az óvónő, aki kérésünkre megnézte, hogy hány fok van jelenleg az óvodában: a hőmérő 32 fokot mutatott.

Egy VI. kerületi óvodában szintén szenvednek a melegtől, ott is gyakori fürdéssel próbálják lehűteni a gyerekeket, illetve sok folyadékot diktálnak beléjük. "Sokat vagyunk kint az udvar árnyékos részében is" - mondta az óvónő, aki szerint legjobb lenne, ha kisebb medencét alakítanak ki az udvaron, de úgy tudja, közegészségügyi okokból ez nem lehetséges. Bár a meleg több óvodában is kínozza a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt, a légkondicionáló beszereléséről megoszlanak a vélemények. "Nem egészséges a klíma, de az állandó huzat sem, amit a hőség miatt csinálunk" - mondta az egyik óvónő.

A klíma a munkahelyeken is megosztja az embereket, olvasóink közül volt, aki miatta, más pedig a hiánya miatt panaszkodott. "A munkahelyemen nincs légkondi, ha a főnökömön múlna talán még levegőt sem kapnánk" - írta egy olvasónk. Egy másik levélírónak azonban nincs oka panaszra: "Az én főnököm szuper ember, nagyon odafigyel a beosztottaira, légkondicionált irodában, ásványvízzel ellátva dolgozunk. Inkább a kolleganőimmel van probléma, mivel ők kevésbé bírják a légkondit, de azért egy vékony pulóver felvételével megoldottuk a problémát" - írta olvasónk.

Gyakrabban pihenhetnek a sofőrök

A tartós hőségben speciális szabályok vonatkoznak a munkavégzésre, szabadtéri munka esetén például, a nagy melegben óránként legalább 10 perces pihenőidőt kell beiktatni és legalább félóránként biztosítani kell a vízfogyasztást. A következő napokban ezt fokozottan ellenőrzik az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség munkatársai.

Hőség a városban

A BKV sofőrjein védőitallal, nyárias öltözékkel és rövidebb időközönkénti váltással igyekszenek segíteni. A nagy melegben előforduló esetleges utas-rosszullétek kezelésére a sofőrök külön oktatásban részesültek. A BKV kérésére kedd délutántól bizonyos útvonalakon a villamossíneket is locsolják a közterület-fenntartó szakemberei. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a kánikulai napokban éjjel-nappal, összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti Budapest utcáit. A nappali órákban a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a fő- és tömegközlekedési úthálózatot hűtik.