Leváltásuk után kaptak kormánykitüntetést a rendőrségi vezetők - értesült a Népszava. Balog Zoltán fideszes képviselő szerint a lépés kifogásolható, hiszen utólag legitimálja a leváltott főrendőröket. A rendészeti minisztérium cáfolja, hogy kormánykitüntetésről volna szó.

Kormányzati kitüntetést kaptak a rendészeti tárcától a májusban felmentett rendőri vezetők - állítja Balog Zoltán, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának fideszes elnöke. Ezzel a lépéssel, a képviselő szerint a kormány utólag legitimálta a volt főrendőrök döntéseit, amelyek "a magyar emberek biztonságérzetének megrendüléséhez vezettek".

A volt rendőri vezetők zárt körű kitüntetéséről szerdán számolt be a Népszava, "megbízható forrásra" hivatkozva. A  lap szerint Bene László volt országos és Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitány hétfőn vehette át a Szent György-díjat a zártkörű főkapitányi klub legutóbbi összejövetelén. A kitüntetést Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára adta át, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) bázisán rendezett ebéden - írta a Népszava.

A főkapitányi klubot még Pintér Sándor, volt országos főkapitány, majd az Orbán-kormány belügyminisztere indította el. Ennek keretében a főkapitányok rendszeresen összeülnek, hogy megbeszéljék az aktuális kérdéseket, de egyben kötetlenül, baráti hangulatban találkozzanak egymással.

A tárca szerint nem kormányzati kitüntetés

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium közleményben céfolta Balog azon állítását, miszerint a rendészeti tárca kormánykitüntetést adományozott volna a felmentett rendőri vezetőknek. Mint a tárca írja, Benét és Gergényit "több évtizedes rendőri szakmai munkájuk elismeréseként" tüntette ki Petrétei József miniszterként, május 31-én.

"Ez nem állami (kormány) kitüntetés, hanem a(...) rendőrség állománya részére alapított szakmai elismerés. Az elismeréssel pénzjutalom is adható, melynek összege a két főkapitány esetében nettó 150 ezer Ft" - írta reagálásában a minisztérium.

Gyurcsány Ferenc május 19-én jelentette be, hogy meneszti Benét és Gergényit, miután rövid idő alatt több olyan bűncselekmény is történt, amelyek elkövetésével rendőröket gyanúsítanak. A kormányfő június elején, amikor hivatalosan is beiktatták Bencze Józsefet,  Bene utódját, azt mondta, ellentmondásos érzésekkel mentette fel tisztségéből a főkapitányt, mert személyesen is nagyra tartja őt. Gyurcsány akkor azt mondta, csak a körülmények kényszerítő hatása miatt döntött Bene menesztése mellett. Gyurcsány végezetül meghajtja fejét Bene előtt.