Gyorstalpaló angoltanulás vár az új kihívásokra vágyó Áder Jánosra, aki 2009-től Brüsszelben politizálna, viszont egyáltalán nem beszél idegen nyelven. Az [origo]-nak nyilatkozó nyelvtanárok szerint ugyan nem lehetetlen ennyi idő alatt elsajátítani az angol nyelvet, de ehhez a Fidesz alelnökének muszáj lesz - képviselői teendői mellett - napi 2-3 órát keményen gyakorolnia. Az nem akadály, hogy közel 50 évesen vág bele, bár egy 5 éves gyereket nála könnyebben meg lehetne tanítani angolul.

Nem lesz könnyű dolga a fideszes Áder Jánosnak, aki a napokban jelentette be: 2009-től európai parlamenti képviselő szeretne lenni, viszont semmilyen idegen nyelven nem beszél. Bár az Európai Unióban a magyar is hivatalos nyelv, így például felszólalhat a parlamentben az anyanyelvén, Brüsszelben meglehetősen nehéz boldogulni nyelvtudás - elsősorban az angol ismerete - nélkül. Maga Áder János is beismerte az MTV Az Este című műsorában: "ez az egyik fogyatékosság, amit pótolnom kell". A Népszabadság ugyan tudni vélte, hogy valamennyire beszél németül, de maga a képviselő nevezte ezt erősen "jóindulatú beállításnak".

A politikus ennek ellenére bizakodó, mert mint mondta, még két év áll rendelkezésére. Az [origo] által megkérdezett nyelvtanárok szerint is lehetséges ennyi idő alatt elsajátítani az angol nyelvet, de hozzátették: nagyon elszántnak kell lennie és keményen küzdenie, ha a képviselőséghez szükséges nyelvi szintig el akar jutni.

 Egy év alatt is eljuthat addig, hogy kifelé eladható legyen, mint angolul tárgyaló politikus, de ehhez kőkeményen, heti 20 órában kell tanulnia - mondta Egressy Gergely angoltanár, aki szerint ehhez még legalább féléves brüsszeli gyakorlás is szükségeltetik, hogy ráragadjon a szakzsargon. "Az önmagában nem akadály, hogy 48 éves fejjel szánta rá magát a nyelvtanulásra, de azért kétségtelen, hogy egy 5 évest könnyebben meg lehet tanítani angolul" - tette hozzá.

Néha majd oldalba kell bökni

A magántanítványokat is oktató tanár ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet: ha ennyi idő alatt Áder János el is jut odáig, hogy képes megszólalni, beszélni, fennáll a veszély, hogy a szövegértése azért nem lesz az igazi. Az európai parlamenti munkában márpedig gondot okozhat, ha félreért valamit, de az is érdekes lehet, amikor szembesül egy francia anyanyelvű képviselő sajátos angol kiejtésével - magyarázta Egressy Gergely. Ő ezért azt tanácsolná a politikusnak, hogy kezdetben "árnyékként legyen mellette valaki, aki oldalba böki vagy kijavítja, ha bakizik".

Egy budapesti nyelviskolát is megkerestünk, itt is "reálisnak" tartották, hogy Áder 2009-ben már angolul diskuráljon uniós képviselőtársaival. Szerencsés Zsolt, a London Stúdió Nyelviskola igazgatója még egy pozitív példával is tudott szolgálni: pár éve volt egy olyan tanítványuk, akinek pár hónap alatt tárgyalóképes szintig kellett eljutnia, mert külföldi munkát kapott a cégnél, ahol dolgozott. "A kényszer nagy úr, így váltott tanárokkal napi nyolc órában csak gyakorolt" - idézte fel.

Még nem késő

Persze kérdés, hogy Áder János a Fidesz országgyűlési képviselőjeként rá tudna-e szánni ennyi időt egy intenzív képzésre. Mindennap legalább 2-3 órát kellene tanulnia, mégpedig magántanárral, kifejezetten rá szabott tematikával, amely az uniós szaknyelvet is tartalmazza - mondta a nyelviskola vezetője. Szerencsés Zsolt egyébként örömmel látná nyelviskolájában a nemzetközi porondra vágyó politikust, akivel képzelt európai parlamenti szituációkat is begyakorolnának angolul.

Szerinte sem akadály, hogy ennyi idősen lát neki az angoltanulásnak. Még ha nincs is már olyan tanulási rutinja, mint egy egyetemistának, nálunk is vannak 50 év felettiek, akik senior-csoportokban valamivel lassabb tempóban tanulnak - magyarázta. Semmi sincs veszve, hiszen elmondása szerint az ő stúdiójuk legidősebb tanítványa 92 éves, mégis "szépen halad" a nyelvtanulással.

A Fidesz alelnökét kerestük, hogy a nyelvtanulásról kérdezzük, de nem tudtuk elérni. Hétfőn jelentette be, hogy 2009-től Brüsszelben, az Európai Parlamentben szeretné folytatni pályafutását. A fideszes politikus azzal indokolta döntését, hogy a belpolitikában 1988 óta már mindent alkalma volt kipróbálni. Elmondása szerint már 2005 októberében eldöntötte, hogy a jövőben nemzetközi politikával foglalkozna, és tagadta azt a sajtóban elterjedt vélekedést, miszerint ezt a váltás a párton belüli nézeteltérések váltották ki, illetve az, hogy elsősorban Orbán Viktorral lettek volna konfliktusai.