Az Utca Embere civil szervezet tiltakozást indított a két fővárosi hetes óvoda bezárása ellen, levélben kérték korábbi döntésük újragondolására a fővárosi képviselőket. A gyermekvédelmi intézmények megszüntetése miatt várhatóan több gyerek is állami gondozásba kerülne. A bezárást eredetileg azzal indokolták, hogy a gyermekvédelmi törvényben nem szerepel ez az intézménytípus, igaz, több mint 30 éve léteznek ilyen otthonok.

Az Utca Embere Önkéntes Hálózat levélben kérte a Fővárosi Közgyűlés képviselőit, hogy a 2007. június 28-án tartandó ülésen újra tűzzék napirendre a hetes óvodák bezárásának ügyét, és változtassák meg korábbi döntésüket. A megszüntetésre ítélt intézményekben, a Breznó közi és a zuglói József Attilla Átmeneti Gyermekotthonban hétfő reggeltől péntek estig laknak a gyerekek, hét közben éjszaka is itt vigyáznak rájuk, kapnak enni, sőt még ruhát is. A szülők általában azért kényszerülnek rá, hogy hetes óvodába adják a gyereküket, mert munkabeosztásuk nem teszi lehetővé, hogy hagyományos intézményt válasszanak: nem lenne, aki éjjel vagy hajnalban vigyáz a gyerekekre, arra pedig nincsen pénzük, hogy bébiszittert fogadjanak.

A Közgyűlés május végén szavazta meg az intézmények megszüntetését. Arra hivatkoztak, hogy mivel a hetes óvodák kategóriája kimaradt a tíz éves gyermekvédelmi törvényből, a főváros eddig önként finanszírozta a működésüket, ám takarékossági szempontból ezt nem tenné tovább. A törvényt egyébként korábban kritizálták emiatt. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa egy 1999-es panasz kapcsán megállapította: "A gyermekek családhoz és kiemelt védelemhez fűződő joga sérül, ha a hetes gyermekotthonok megszüntetése miatt kell a gyermekeket a családjuktól elválasztani".

"A bezárásokról való döntés körülbelül 220 millió forint megtakarítása reményében született: az a megtakarítás, amit ez az összeg jelent ahhoz képest, hogy az intézmények milyen fontos szerepet töltenek be a hátrányos helyzetű gyermekek védelmében, fejlesztésében és oktatásában, valamint közvetetten e gyermekek családjainak támogatásában nevetségesen alacsony" - írta erről az Utca Embere szervezet tiltakozó levelében. Az aktivisták arra szólították fel a képviselőket, hogy ha újra a Közgyűlés elé kerül az ügy, szavazatukkal "akadályozzák meg egy ilyen súlyos hiba elkövetését".