Megvan a DNS-minta a Fenyő-ügyben

2007.06.21. 12:05

Összevethetik a Fenyő János meggyilkolásával gyanúsított szerb- montenegrói férfi DNS-ét a rendőrök azzal a mintával, amit az 1998-as leszámolás helyszínén gyűjtöttek be. A szerb hatóságok ugyanis csütörtökön átadták a szerdán Szerbiában elfogott férfi DNS-ét a magyar rendőrségnek, így rövid időn belül kiderülhet, valóban a bérgyilkost találták-e meg. A gyilkosság helyszíni szemléjét vezető Doszpot Péter szerint ezzel új szakasz kezdődik a nyomozásban: elindulhat a megbízó utáni hajsza.

Átadták a szerb hatóságok a magyar rendőrségnek annak a szerb-montenegrói férfinak a DNS-mintáját, aki a Fenyő-gyilkosság nyomozása során korábban képbe került, mint lehetséges elkövető - közölte csütörtök délután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) életvédelmi osztályvezetője, Alberti Bálintné. A DNS-mintát soron kívüli szakértői vizsgálatra küldik, amelynek reményeik szerint egy hónapon belül meglesz az eredménye - tette hozzá.

Szerbiában más bűncselekmény miatt szerdán fogták el  a férfit, aki az iratai alapján azonos a magyar rendőrség által keresett személlyel. A magyar hatóság jogsegélykérelemben kérte, hogy a férfi DNS-ét összevethessék a Fenyő meggyilkolásának helyszínén talált nyomokkal, ezen kívül nemzetközi elfogatóparancsot is kiadtak ellene. Alberti Bálintné elmondta, hogy először meg kell állapítani, hogy valóban ezt az embert keresték-e, majd tisztázni kell, hogyan tudják kihallgatni, illetve meggyanúsítani. Problémát jelenthet ugyanis, hogy a szerb hatóságok hazájuk állampolgárát nem kötelesek kiadni.

Vártak valami új nyomra

Bármikor jöhet egy olyan információ, amely kimozdítja a holtpontról a Fenyő János gyilkosa utáni nyomozást - vélte Kovács Lajos éppen két hete a HVG-nek adott interjújában. Igaza lett, szerdán az Inforádió és a Független Hírügynökség adta hírül, hogy Szerbiában elfogták azt a körözött férfit, aki a gyanú szerint 1998-ban Budapesten meggyilkolta a Vico vállalatcsoport vezetőjét.

A Nemzeti Nyomozó Iroda még szerdán közölte, hogy csütörtökön határtalálkozó lesz a szerb és a magyar rendőrség munkatársai között, ahol többek között a Fenyő-gyilkosság gyanúsítottjáról is egyeztetnek. A Fenyő-ügyben illetékes Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) helyettes szóvivője, Szabóné Csontos Stefánia csütörtök délelőtt még nem tudta megmondani az [origo]-nak, hogy valóban sor kerül-e DNS vagy más bizonyíték átadására. Hangúlyozta, hogy ilyen határtalálkozók rendszeresen vannak az éppen aktuális ügyekről, így most elsősorban a vállalkozó megölésével gyanúsított férfiról.

Kovács Lajos évekig nyomozott a Fenyő-ügyben, és nyugdíjazása óta is kifejezetten e lezáratlan eset miatt dolgozik tanácsadóként a rendőrségnek - derült ki a hvg.hu-n megjelent cikkből. Sejtései szerint egy üzleti ügy miatti haragosa ölethette meg a vállalkozót. "Magyarországon sem előtte, sem azóta nem fordult elő, hogy egy olyan kaliberű embert gyilkoljanak meg, aki pártokat finanszíroz, választásokat segít megnyerni, az ország egyik leggazdagabb embere" - indokolta Kovács Lajos, miért nem adta fel az ügy felgöngyölítését.

A bérgyilkos után jöhet a megbízó

Doszpot Péter a Vico-birodalom vezetőjének megölésekor a BRFK gyilkossági csoportjának vezetője volt, ők helyszíneltek a vállalkozó kivégzésének helyszínén, később vette át egy speciális nyomozócsoport az ügyet. Több DNS-nyomot is rögzítettek, hiszen a bérgyilkos hátrahagyta néhány ruhadarabját, amelyeken hajszálakat találtak - mondta csütörtök délelőtt az [origo]-nak. Szerinte ha az ezekből vett és a letartóztatott szerb állampolgárságú férfitól vett DNS megegyezik, akkor azzal a nyomozásnak egy újabb, rendkívül izgalmas szakasza kezdődik el. "Már tudni fogjuk, ki a gyilkos, és ezzel megindulhat a megbízó személyének kiderítése" - mondta.

Az egykori gyilkossági nyomozó szintén úgy véli, hogy az áldozat személye adja az ügy jelentőségét, nem az elkövetés jellege, mert az 1996-tól kezdődő leszámolási hullámban voltak hasonló leszámolások. "A személy volt az érdekes, az, hogy nem egy bűnözőt támadtak meg, hanem egy magas társadalmi körökben forgó személyt" - magyarázta. Ez mindenképpen egy élő ügy, egyrészt, mert 20 év alatt évül el, másrészt mert 1998 óta is derültek ki újabb körülmények, amelyeket meg kellett vizsgálni" - tette hozzá.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én a Margit utcában lőtte le egy ismeretlen, amikor a médiatulajdonos autójával megállt a közlekedési lámpánál. A tettes a fegyvert egy gépkocsi alá dobta, majd gyalog hagyta el a helyszínt. A rendőrség először egy koszovói albán férfit gyanúsított meg Fenyő kivégzésével, aki azonban önként jött Magyarországra, és tisztázta magát.

KAPCSOLÓDÓ CIKK