Hatan sérültek meg könyebben a Budapesten átvonuló vihar következtében. A mentők és a tűzoltók számos esethez vonultak ki. A repülőteret csak a vihar elvonultával nyitották meg újra. A fővárosi közterület-fenntartók az éjjel folyamatosan takarították a vihar által letört faágakat. A BKV járatai menetrend szerint elindulhattak hajnalban. 

Súlyosan megsérült az a motoros, akire egy fa dőlt a Pest megyei Tápiószelén a csütörtök esti viharban. A motorost csonttörésekkel szállították a ceglédi kórházba. A könnyebb sérültek száma hatra emelkedett este tizenegy órára. A vihar hatodik sérültje az a budapesti férfi, akinek az ütőerét vágták el egy betörő ablak szilánkjai- közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Rengeteg riasztás a tűzoltóknál

Este kilenc óráig több mint négyszázszor riasztották országszerte a tűzoltókat. Főként fák kidőlése miatt hívták a tűzoltókat, de a tetőszerkezetek megrongálódása is sok problémát okozott. Leginkább Győr-Moson-Sopron, Fejér és Nógrád megyét érintette a vihar csütörtök este kilenc óráig, a legtöbb bejelentést pedig a fővárosból kapták.

Molnár Péter, a fővárosi tűzoltóság szóvivője arról tájékoztatott, hogy este kilencig több mint kétszáz riasztást kaptak, és 30-35 helyszínre vonultak ki a fővárosi tűzoltók. A tűzoltók arra számítanak, hogy hajnalig biztosan dolgoznak majd.

Eldugultak a csatornák

A több helyen eldugult csatornák nem tudták elvezetni a lezúdult esőt, ezért folyamatosan érkeznek a bejelentések a Fővárosi Csatornázási Művekhez. Többi között a Maglódi úton, a Margit hídnál vagy Óbudán nem tudják elvezetni a csatornák a vizet. A csatornázási művek ügyelete szerint ugyanakkor nagy vízátfolyás, amely forgalmi akadályt okoz, nem alakult ki. A csatornázási művek szakemberei megkezdték a hibaelhárítást. a bejelentések nyomán.

Megszakadt a tévéadás

A vihar miatt csütörtök este körülbelül tíz percre megszakadt a Magyar Televízió 2-es csatornájának és a Duna Televíziónak a továbbítása, és több kereskedelmi csatorna sem volt fogható - nyilatkozta Tóth András, az Antenna Hungária szóvivője. Az adások azért szakadtak meg, mert a sűrű felhőn és esőn keresztül nem sikerült eljuttatni a műholdakra a jeleket.

Lezárták a repülőteret

20.20 órakor lezárták a Ferihegyi repülőteret, és csak a vihar elmúltával oldották fel 21.15-kor.. A reptér szóvivője korábban még azt közölte, hogy a vihar miatt a Ferihegyi repülőtérről csak a nyugatra tartó gépek nem szállnak fel, azonban, miután a vihar elérte Budapestet, nyolc óra után, teljes zárlatot rendeltek el.

Áramkimaradást is okozott a vihar

Több helyen áramszünet volt a fővárosban, egyebek mellett a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban a vihar miatt. Mire az agregátorral felszerelt tűzoltók a helyszínre értek, már újra volt áram az intézményben. Sok közlekedési lámpa is áram nélkül maradt, a szakemberek reggelre ígérték a hibák kijavítását.

Zavarok a közlekedésben

A vihar miatt kidőlő fák és letört ágak Budapesten HÉV- és villamosvezetékeket szakítottak le. Fennakadások voltak a szentendrei HÉV vonalán Pomáz és Szentendre között. A 12-es, 14-es, 42-es, 69-es, 28-es, 56-os, 59-es, 61-es villamos vonalán is gondok adódtak. Nem közlekedik a 22-es, 28-as és 34-es busz. A 89-es troli vezetékét is leszaggatta a vihar - közölte a BKV fődiszpécsere.

Késnek a vonatok

Több helyen fák dőltek a vasúti sínekre, néhány szakaszon még kell késésre számítani a Budapestről Vác, Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Győr, illetve Hatvan felé tartó vonatok esetében, amíg a gallyakat eltávolítják - közölte Kavalecz Imre, a MÁV szóvívője. Tájékoztatása szerint egy kivételtől eltekintve nem késtek jelentősebben a vonatok; 10-15, esetleg 20 percet kellett a szerelvényeknek várakozniuk.

Egész éjjel takarították a fővárost

Az utakra nagy mennyiségű letört faág és - elsősorban a budai oldalon - hordalék került annak következtében, hogy csütörtök este 20 óra körül a fővárosra viharos széllel özönvízszerű esőzés, néhány helyen jégverés zúdult. Az erős szél néhány helyen hulladékgyűjtő tartályokat is felborított - közölte Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó helyettes szóvivője.

A társaság dolgozói az éjszaka 30 takarító- és szállító járművel végezték az utak megtisztítását. Miután végeznek a fő- és tömegközlekedési útvonalakkal, megkezdik a mellékutcákban is az útpályára került lomb és hordalék eltakarítását, amit egész nap folytatnak.

A BKV járatai menetrend szerint, fennakadás nélkül elindulhattak hajnalban. A vállalat kéri, hogy ha a fő- és tömegközlekedési útvonalakon a forgalom biztonságos haladását veszélyeztető faágakat, törmeléket észlelnek, jelezzék a társaság Központi Ügyeletén, a 210-0573-as telefonszámon.

"Gyorsan jött és gyorsan ment"

Mintegy félezer alkalommal riasztották a tűzoltókat a csütörtök esti vihar miatt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb segélykérés és riasztás az ország észak-nyugati megyéiből és Budapesten futott be a tűzoltókhoz, akiknek főként fakidőlések, leszakadt ágak, villámcsapás okozta tüzekhez kellett kivonulniuk. A riasztási hullám a hajnali órákra csendesedett el - mondta a szóvivő.

Dobson Tibor szavai szerint a nagy erejű, intenzív vihar "gyorsan jött és gyorsan ment". Az okozott károk felmérése igazán a péntek reggeli órákban kezdődött meg. A csütörtök esti viharban egy ember súlyosan megsérült: a Pest megyei Tápiószelén fa dőlt egy motorosra. A fővárosban hatan sérültek meg könnyebben leszakadt faágak, tetőről lezuhanó cserép, illetve üvegszilánkok miatt.