Mégsem vehet részt egy szcientológiához kötődő szervezet a magyarországi pedagógusképzésben, mert Hiller István visszavonta korábban megadott engedélyét a tanulási programjuk alkalmazására. Az Oktatási Kht. szerint viszont az akkreditációt szakmai alapon nyerték el, az oktatási miniszter csak az őket lejárató médiakampány miatt hozott ilyen döntést.

Mégsem használhatják a tanárok továbbképzésében a szcientológiai egyház alapítójának, L. Ron Hubbard nevéhez fűződő Tanulási Technológia programot. Hiller István oktatási miniszter ugyanis június 18-i hatállyal visszavonta az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. számára korábban már megadott akkreditációt. A tárca közleménye szerint a visszavonás indoka, hogy túl általánosan fogalmazták meg a képzés céljait, és ezek egyébként sem reálisak. Emellett nem nyújtanak többet a korábbi pedagógus-továbbképző programoknál.

Az Alkalmazott Oktatástan Közép-Európa Oktatási Kht. tulajdonosa, Gál Zsuzsa szerint az oktatási miniszter a jobboldali média nyomására visszakozott, amely valóságos hadjáratot indított a program bevezetése ellen, amelyet teljesen összemostak a szcientológiai egyházzal.

A visszalépés indokaira reagálva felhívta a figyelmet arra, hogy az oktatási anyagot egy szakmai bizottság megvizsgálta, többször egyeztetett is róla a szervezettel. Vagyis az engedélyt megadó akkreditációs testület korábban nem fedezett fel hiányosságot a program céljaival vagy tartalmával kapcsolatban.

Gál Zsuzsa szerint egy teljes egészében szakmai pedagógiai programról van szó, amelyben a szcientológiai hittételek nem jelennek meg. Valóban van ugyanakkor kapcsolat a program és az egyház között, egyrészt az oktatási rendszert a szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard dolgozta ki. "Ő maga is tanított, így tapasztalta, hogy szükség van egy olyan módszerre, amelynek a segítségével a diákok jobban megértik a tanárokat" - magyarázta a kht. tulajdonosa. Az is közös pont, hogy a szcientológiai egyház vallástanításra maga is alkalmazza a programot. Gál Zsuzsa nem tagadta, hogy az oktatási szervezetben többen is vannak, akik a szcientológiai egyház hívei, de mint mondta, ez a vallásszabadság körébe tartozik, és nem szakmai kérdés.