Kilenc település kap városi címet

2007.06.21. 19:10

Kilenc település kap városi címet július elsejével, s ezzel 298-ra emelkedik a magyarországi városok száma; erről a köztársasági elnök döntött Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési miniszter előterjesztése alapján.

Baranya megyében Kozármisleny, Békésben Körösladány, Borsod-Abaúj-Zemplénben Alsózsolca, Komárom-Esztergom megyében Ács, Pest megyében Biatorbágy, Maglód és Törökbálint, Szabolcs-Szatmár-Beregben Mándok, Vas megyében pedig Bük emelkedik városi rangra.

Ez évben 19 nagyközségi képviselő-testület kezdeményezte a várossá nyilvánítást a szaktárcánál. Az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az értékelésre a településtudomány, a közgazdaságtan, a közigazgatás- és műszaki tudományok, az országos önkormányzati érdekképviseleti szervezetek, a Központi Statisztikai Hivatal képviselőjéből és más szakemberekből álló bizottságot kért fel. Az önkormányzati törvény szerint a nagyközségi önkormányzat a várossá nyilvánítást akkor kezdeményezheti, ha "a városi cím használatát fejlettsége, térségi szerepe indokolja".

A miniszter május végén tette meg javaslatát a köztársasági elnöknek, hogy mely települések váljanak várossá. A közlemény szerint a tárcavezető figyelembe vette az előterjesztéséhez a bizottság javaslatait.