A budapesti közterület-fenntartók az éjjel folyamatosan takarították az utakat a vihar által letört faágaktól. A BKV járatai menetrend szerint elindulhattak hajnalban.

Az utakra nagy mennyiségű letört faág és - elsősorban a budai oldalon - hordalék került annak következtében, hogy csütörtök este 20 óra körül a fővárosra viharos széllel özönvízszerű esőzés, néhány helyen jégverés zúdult. Az erős szél néhány helyen hulladékgyűjtő tartályokat is felborított - közölte Horváth László, a Fővárosi Közterület-fenntartó helyettes szóvivője.

A társaság dolgozói az éjszaka 30 takarító- és szállító járművel végezték az utak megtisztítását. Miután végeznek a fő- és tömegközlekedési útvonalakkal, megkezdik a mellékutcákban is az útpályára került lomb és hordalék eltakarítását, amit egész nap folytatnak.

A BKV járatai menetrend szerint, fennakadás nélkül elindulhattak hajnalban. A vállalat kéri, hogy ha a fő- és tömegközlekedési útvonalakon a forgalom biztonságos haladását veszélyeztető faágakat, törmeléket észlelnek, jelezzék a társaság Központi Ügyeletén, a 210-0573-as telefonszámon.

"Gyorsan jött és gyorsan ment"

Mintegy félezer alkalommal riasztották a tűzoltókat a csütörtök esti vihar miatt - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. A legtöbb segélykérés és riasztás az ország észak-nyugati megyéiből és Budapesten futott be a tűzoltókhoz, akiknek főként fakidőlések, leszakadt ágak, villámcsapás okozta tüzekhez kellett kivonulniuk. A riasztási hullám a hajnali órákra csendesedett el - mondta a szóvivő.

A XI. kerületben a leszakadt ágak parkoló autókban okoztak sérüléseket, a XII. kerületi Zugligeti útnál egy idősek otthonához riasztották a tűzoltókat fakidőlés miatt, a XVIII. kerületben pedig felsővezetékre dőlt rá a fa - sorolta a szóvivő. Hozzátette: az okozott károk helyreállításán a tűzoltók már dolgoznak.

Dobson Tibor szavai szerint a nagy erejű, intenzív vihar "gyorsan jött és gyorsan ment". Az okozott károk felmérése igazán a péntek reggeli órákban kezdődött meg. A csütörtök esti viharban egy ember súlyosan megsérült: a Pest megyei Tápiószelén fa dőlt egy motorosra. A fővárosban hatan sérültek meg könnyebben leszakadt faágak, tetőről lezuhanó cserép, illetve üvegszilánkok miatt.