Századvég: A többség egyetért a Fidesz kérdéseivel

2007.06.22. 14:45

A Fidesz által kezdeményezett népszavazás összes kérdése többségi támogatást élvez - állítja friss felmérésében a Századvég-Forsense. A kutatóintézet vizsgálata szerint nem is ez a nagy kérdés valójában, hanem a részvétel. Az elemzők szerint ha ma tartanák a voksolást, az érvényes és eredményes lenne.

A megkérdezettek több mint fele teljes mértekben egyetért a Fidesz által népszavazásra szánt hat kérdés mindegyikével - ezt állapította meg a Századvég-Forsense  közvélemény-kutatása. A felmérés szerint a kórházi napidíjak eltörlésével kapcsolatban a legnagyobb arányú az egyetértés (74 százalék teljesen, 11 százalék inkább egyetért), miközben a gyógyszerek kizárólagos gyógyszertári értekesítésénél pedig a legkisebb (53 százalek teljesen, 14 százalék inkabb egyetért).

A Századvég-Forsense felmérése állítja: még az MSZP-szavazók többsége is egyetért a kórházi napidíj, a földfelvásárlási jog, valamint a kórházprivatizáció témakörében.

Nagy kérdés ugyanakkor, hogy eredményes lenne-e az a népszavazás, ahol ezeket a kérdéseket kellene megválaszolni. A felmérés szerint a megkérdezettek 66 százaléka biztosan elmenne a saját állítása szerint.

A közvélemény-kutató számításba vette ugyanakkor, hogy a valós részvételi arány általában elmarad a felmérésekben megállapítottnál, ezért egy többváltozós modell alapján becslést készített a cég.  E szerint 48 százaléknak a legnagyobb az esélye arra, hogy elmenjen a népszavazásra. Vagyis mindent egybevéve érvényes és eredményes lenne a Fidesz népszavazása, ha azt ma tartanák - teszik hozzá az elemzők.

KAPCSOLÓDÓ CIKK