Az ország északi részén okozta a legtöbb gondot az erős szél, ahol házakat, villanyvezetékeket rongált meg, személyi sérülés azonban nem történt.

Az elmúlt 24 órában - az átlagosnál hétszer, nyolcszor több - 1100 esemény történt, aminek 90 százaléka volt viharkár - mondta Dobson Tibor az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Zömében a szél okozott károkat, főleg az északi megyékben, így a főváros valamennyi kerületében. A viharos szél háztetőket rongált meg, kéményeket döntött ki, faágakat tört le, illetve villanyvezetéket szakított el - mondta a szóvivő. A legnagyobb pusztítást a vihar pénteken éjjel a Nógrád megyei Szarvasgedén okozta, itt 53 lakóépület sérült meg. Budapestet elkerülte a front, a fővárostól északra távozott néhány kilométerrel.

A Nógrád megyei Szarvasgedén 53 ház teteje sérült meg a péntek esti viharban - közölte az MTI-vel a katasztrófavédelem szombaton. A szél több épületen megbontotta a tetőt, háztetőkre, elektromos vezetékekre dőlő fák okoztak károkat, egy helyen a ledőlő kémény okozta a tetőszerkezet sérülését - mondta Szemerádi Zoltán alezredes, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkatársa.

Hozzátette: villanyvezetékek leszakadása miatt az áramszolgáltatónak több helyen áramtalanítania kellett. A kárfelmérés folyamatban van - mondta.Nógrád megye nyugati és déli részén 28 helyre vonultak ki a tűzoltók a péntek esti vihar nyomán fakidőlésekhez. Balassagyarmat és Pásztó belterületén, valamint a Szarvasgedére vezető úton, Vanyarc és Kálló között, illetve Mátrakeresztesnél nehezítették a közlekedést az úttestre dőlt fák és letört ágak.