Hiller: Sólyom gondolja át Horn kitüntetését

2007.06.23. 12:48

Arra kéri az MSZP a köztársasági elnököt, vizsgálja felül Horn Gyula volt miniszterelnök kitüntetésével kapcsolatos álláspontját - mondta Hiller István, a párt alelnöke szombaton. Gyurcsány Ferencet is meglepte, hogy Sólyom László aggályosnak tartja a politikus kitüntetését, de ő is kiállt Horn elismerése mellett.

 Azt kérjük az államfőtől, hogy Horn Gyula érdemeire való tekintettel írja alá Gyurcsány Ferenc miniszterelnök javaslatát a kitüntetésre - közölte szombaton Hiller István, aki arról is beszélt, hogy Horn Gyula a magyar politika egyik legismertebb és legelismertebb személyisége Európában, sokat tett a szabad Magyarország megteremtéséért és Európa újraegyesítéséért. Gyurcsány Ferenc Horn Gyula 75. születésnapja alkalmából magas állami kitüntetésre javasolta a volt miniszterelnököt, a köztársasági elnök azonban aggályosnak tartja a politikus 56'-os tevékenysége miatt az elismerését.

Hiller István elmondta: szinte nincsen olyan európai uniós állam, amely köszönetét és háláját ne fejezte volna ki Horn Gyulának, aki olyan kitüntetések birtokosa, amelyeket valóban csak a legjelentősebb politikusok nyernek el. Példaként említette a németországi Nagy Károly-díjat, amelyet Horn Gyula mellett megkapott Tony Blair brit miniszterelnök, Francois Mitterand volt francia államfő és I. János Károly spanyol király.

 "Ismert és elismert politikus, aki a rendszerváltozás utáni parlamentnek 1990 óta tagja" - mondta az alelnök, hozzátéve: az MSZP kiáll a volt miniszterelnök mellett. Arra a felvetésre, miszerint Horn Gyula Kádár Jánost szociáldemokrata politikusnak nevezte, míg Gyurcsány Ferenc szerint  választani kell Kádár János és Nagy Imre között, Hiller István elmondta: ez a vita Horn Gyula az európai újraegyesítésben szerzett érdemeit semmilyen módon nem befolyásolja.

Arra a kérdésre, nem ellentmondás az, hogy miközben az MSZP ápolja Nagy Imre emlékét, akit kivégeztek, addig a miniszterelnök kitüntetésre javasolja Horn Gyulát - aki saját elmondása szerint 1956-ban pufajkásként a a törvényes rendet védte azt mondta: ez a kitüntetés egy egész gondolkodásmód, egy egész politikai teljesítmény megítélése. Hozzátette: Horn Gyula számot vetett életével, és erről a legnagyobb nyilvánosság előtt beszámolt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK