Jöhet a magántőke az egészségügyben

2007.06.24. 19:20

A verseny és a szolidaritás kompromisszumának nevezte az egészségbiztosítás átalakításáról szóló megállapodást Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kóka János az SZDSZ elnöke, a vasárnapi koalíciós egyeztetést követően. Mint elmondták, 5-7 választható és egymással versengő magánbiztosító jönne létre, amelyekben kisebbségi részesedése lenne a magántőkének. Az erről szóló átfogó keretmegállapodást a jövő hét végén akarják aláírni. Megállapodtak, hogy a reformok menetrendjéről szóló melléklettel egészítik a koalíciós megállapodást.

"Ez egy olyan megoldás, ahol a két párt számára legfontosabb értékek egymás erősítve jelennek meg, azt hiszem, hogy a jövő héten mindketten megkapjuk a felhatalmazást" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, az MSZP elnöke. Mint mondta, a javaslat szerint az egységes társadalombiztosítási keret fenntartása mellett jönnének létre versengő egészségbiztosítási pénztárak, ezekben kisebbségi részben (49 százalék) megjelenne a magántőke.

Regionális rendszer

Várhatóan 5-7 egészségbiztosítási pénztár alakulhat meg, és 6-12 hónapos átmeneti időszakban tehetnek ajánlatot valamennyi biztosítottnak, vagyis ebben az időszakban versenghetnének a betegekért. Ezt követően, egy-egy pénztárt, egy-egy a későbbiekben meghatározandó, pontos lehatárolású régióhoz rendelnének (sorsolással) - közölte.

Hangsúlyozta: azok, akik nem választottak biztosítót, automatikusan a régiójukban működő pénztárhoz kerülnének. Hozzátette, hogy rendkívül sok szakmai kérdést kell még egyeztetni, a jövő héten a két párt vezető testületei és szakértői elé kerül a kompromisszumos javaslat, ahol felhatalmazást kaphatnak a megállapodás megkötésére.

Kérdésre válaszolva elmondta: a törvényalkotás lezajlik a következő hat hónapban, az új törvény január 1-én hatályba léphet, ezt követően - még nem tudni mennyi időn belül - létrejöhetnek az egészségbiztosítási pénztárak. A pénztárakba a magántulajdon bevonása és a verseny kezdete 2008-ban történhet, a teljes átalakulás befejezése 2008 vége, 2009 eleje - közölte.

Kóka elégedett

"Ez egy kiegyensúlyozott, mindkét párt által képviselhető, a betegek javát szolgáló álláspont" - fogalmazott Kóka János, az SZDSZ elnöke. Véleménye szerint nagyon jelentős előrelépés a szocialisták oldaláról a közös kompromisszumos javaslat, hiszen megjelenik benne valamennyi olyan elem, a verseny, a szolidaritás, a magántőke szerepvállalása, amelyet a liberálisok az egészségügy rendbetétele érdekében rendkívül fontosnak láttak.

Megjegyezte: a szabaddemokraták nem legyőzni, hanem meggyőzni akarták a szocialistákat egészségbiztosítási modelljavaslatukkal, hogy a verseny értéket hoz, jobb minőségű szolgáltatásokat teremthet. Kérdésre válaszolva Kóka János azt mondta: a pénztárak régióhoz rendelése után az Országos Egészségbiztosítási Pénztárra  nem lesz szükség, hiszen azzal megkettőznék az állami bürokráciát.

Gyurcsány Ferenc ehhez hozzátette, hogy van olyan országos szerepkör, ami megmarad. Példaként az egészségbiztosítási felügyeletet említette. A jövő heti keretmegállapodás részeként döntenek arról is, hogy az egészségügy szolgáltatás oldalának finanszírozása, az alap és szakellátás fejlesztése, a szolgáltatási csomagok pontosabb megfogalmazása milyen menterendben menjen előre - mondta a kormányfő.

Fideszes ellenállás

Ha a kormányzat végleges döntést hoz a társadalombiztosítás, azon belül az egészségbiztosítás privatizációjáról, akkor a Fidesz mindent megtesz, hogy a társadalombiztosítás, és ezen belül az egészségbiztosítás átalakítása ne valósulhasson meg -  mondta  Mikola István, az Országgyűlés egészségügyi bizottságának fideszes alelnöke.

Ezért - tette hozzá - ellenállásra szólítja fel az egészségügyi intézményeket, a civil szervezeteket, a beteg szervezeteket, az orvos és a gyógyszerész kamarát, az ápolási kamarát, az összes kirúgott, mintegy ezerötszáz orvost és a több ezer kirúgott ápolónőt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK