Több hónapos vita után hitelesítette az Országos Választási Bizottság (OVB) a Fidesz és a KDNP tandíjra, vizitdíjra és kórházi napidíjra vonatkozó népszavazási kezdeményezését, annak ellenére, hogy nem értenek egyet az Alkotmánybíróság (Ab) döntésével, amely az OVB korábbi elutasító határozatait megsemmisítette. A Fidesz győzelemként értékelte a hitelesítést, és jövő tavaszra tervezi a népszavazást.

Az OVB hétfőn 7:3 arányban úgy döntött, hogy hitelesíti az aláírásgyűjtő íveket a Fidesz tandíjról, vizitdíjról  és a kórházi napidíjról szóló népszavazási kezdeményezéséhez. A tíztagú testület döntésével megkezdődhet az aláírásgyűjtés a voksolás megvalósítására. A testület tagjai egyetértettek abban, hogy rájuk is kötelező az Ab döntése, amely korábban felülbírálta az OVB határozatát. Ugyanakkor a tagok többsége nem ért egyet az Ab-vel abban, hogy a három népszavazásra bocsátott kérdése nem érinti a költségvetést. A törvény szerint a költségvetést érintő kérdésekben tilos népszavazást tartani.

"Győztünk, és papírunk is van róla" - így értékelte az OVB döntését Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, aki szerint ezzel "a demokrácia hívei győztek Magyarországon". Pokorni szerint az OVB-nek nem tartoznak köszönettel, mert a hitelesítésről szóló határozatot tavaly novemberben is meghozhatták volna, így mindössze arról van szó, hogy a testület nyolc hónapi időhúzás után pontot tett a színjáték végére.

A Fidesz legfontosabb célja, hogy minél hamarabb és egyszerre tarthassák meg a népszavazást a hat kérdésben, ezért úgy számolnak, hogy, ősszel, szeptemberben összegyűjtik a kérdésenkénti 200 ezer aláírást, és kora tavasszal megtörténik a népszavazás - közölte az alelnök.

Az MSZP szerint a Fidesz a kérdéseivel egy reformellenes, mi több egy változásellenes referendumot akar megvalósítani. Ezt Nyakó István, az MSZP szóvivője nyilatkozta, hozzátéve: toplista módon megfogalmazott kérdések ezek, amelyekre könnyű reformtagadó válaszokat adni. Magyarország csak a változással és nem a változatlansággal nyerhet - vélekedett Nyakó István.

Még nem biztos a népszavazás

Az Alkotmánybíróság június 5-én úgy döntött: megsemmisíti az OVB határozatát, amely nem engedte meg a népszavazást a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a felsőoktatási tandíjról, mert kifogást emelt az erre vonatkozó kérdésekkel kapcsolatban. Az OVB ezért újra elővette ezeket a kérdéseket. A testület elnökhelyettese, Halmai Gábor korábban kijelentette: az Ab nem utasíthatja az OVB-t, a népszavazási kérdéseket a tízfős OVB-testület szavazatai döntik el.

Nem biztos azonban, hogy ez a hétfő délutáni OVB-határozat lezárja a népszavazásról szóló vitákat. Az OVB döntését ugyanis meg lehet támadni tizenöt napon belül az Alkotmánybíróságnál - mondta megkeresésünkre Sereg András, az Ab sajtófőnöke. Ez esetben tehát az Ab-nek újra foglalkoznia kell a népszavazási kérdésekkel.

A két testület véleménye alapvetően abban tér el egymástól, hogy a népszavazásra szánt kérdések közvetlenül érintik-e a költségvetést, vagy nem. Az alkotmány szerint a költségvetést érintő kérdésekben nem tartható népszavazás. Az OVB szerint a tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj elutasítása is érinti a költségvetést, míg az Ab ezt máshogy látta.

Az OVB egy korábbi döntésével zöld utat adott másik három, a Fidesz és a KDNP által kezdeményezett kérdésnek is: ezek az egészségügy privtaizációjának elutasításáról, a patikán kívüli gyógyszerárusítás tiltásáról és a termőföld családi gazdálkodót illető elővásárlási jogáról szólnak. Utóbbi kérdésekben tehát megindulhat az aláírásgyűjtés, azt azonban egyelőre nem tudni, mikor lehet népszavazás.

Az OVB többször döntött már a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezéséről: több elutasító határozatot is hozott. A két párt ezek után politikai elfogultsággal vádolta a testületet, és éles politikai vita alakult ki. Szigeti Péter, az OVB elnöke méltatlannak nevezte a testületet ért támadásokat.