Főzelékkel büntetnék az udvariatlan utazókat a gyerekek

2007.06.26. 14:56

A BKV udvariassági kampányt indított: a felnőtteket plakátokkal, a gyerekeket Süsü hangján megszólaló intelmekkel próbálják rávenni a figyelmességre. A kampányt beharangozó sajtótájékoztatóra összehívott gyerekek szerint az is beválna, ha az udvariatlanokkal tökfőzeléket etetnének, a csúnyán beszélő idősebbek viszont ne számítsanak arra, hogy ülőhellyel kínálják őket a buszon.

"Nem lehet szemetelni, lökdösődni, firkálni, köpködni, enni, kutyát csak szájkosárral szabad vinni" - sorolták betéve a tiltásokat a Moszkva téren kiállított Combinóra összeterelt gyerekek kedd délelőtt. A BKV udvariassági kampányt indított, a szünidőző kisiskolásokat azért hívták meg a villamoson tartott sajtótájékoztatóra, hogy Süsü, a sárkány hangján, Bodrogi Gyulától halljanak intelmeket a tömegközlekedési etikettről.

"Adjátok át a helyet az idősebbeknek és azoknak, akiknek nehéz álldogálni" - tanácsolta hangfelvételről a gyerekeknek az egyfejű, akit a BKV indoklása szerint azért választottak a kampány szószólójának, mert kedves, udvarias és segítőkész.

A hivatalos sajtótájékoztatót végigzajongó gyerekek helyeseltek, amikor Kiricsi Karola BKV-szóvivő arra célzott, hogy Süsünek talán jobban hisznek, mint a felnőtteknek, de nekik maguknak is van néhány ötletük, hogyan lehetne őket rávenni az udvarias viselkedésre. "Kapunk játékot, vagy ha nem csináljuk meg, akkor eltiltanak minket a tévétől és a számítógépezéstől" - mondta szőke fürtjeit rázogatva az egyik kislány. "Az embert megetetik azzal, amit nem szeret, beleerőszakolják a tökfőzeléket" - tért át a keményebb nevelési módszerekre a mellette ülő.

A gyerekek nem csak magukkal, a felnőttekkel szemben is szigorúak. "Ha csúnyán beszél, nem adjuk át" a helyünket - rikkantotta a szőke kislány, a többiek pedig helyeseltek. Az iskolások azokat a felnőtteket sem szeretik, akik túl rámenősen próbálnak helyet szerezni. "Anyukámmal ültem a buszon. Jött egy nő, nem öreg, csak középkorú. Mellém, majdnem rám rakta a szatyrait, és mérgesen nézett" - panaszkodott egy gyerek.

A BKV-rendezvény tíz év alatti hallgatóságának többsége nagy meggyőződéssel állította, hogy a régi fiatalok udvariasabbak voltak. Egyikük abban látja ennek a bizonyítékát, hogy a nagymamája még ma is átadja a helyet, ha látja, hogy valaki fáradtabb, mint ő.

A gyerekek összességében elégedettek azzal, hogy a BKV Süsüt választotta a kampányhoz, de más hősöket is szívesen láttak volna. "Micimackó jobb" - suttogta maga elé egy apró termetű kisfiú. Mások az udvariasság bajnokai között Harry Pottert, Kockásfülű nyulat, a Teletubbiest említették, de elhangzott Bruce Willis neve is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK