Vitézek és lófők lehetünk, hivatásos doktorok csak módjával

2007.06.27. 13:19

Senki ne gyanakodjon, ha az orvosa mondjuk doktor vitéz Kovács Lajosként mutatkozik be, ez ugyanis nem törvényellenes. Az viszont már közokirat-hamisításnak minősülhet, hogy a salgótarjáni alpolgármester egy bölcsész egyesület iskoláját elvégezve úgy döntött, hogy bejegyezteti a "dr." címet személyi igazolványába. Névjegykártyán, bemutatkozáskor nyugodtan lehetünk grófok, bárók, megkülönböztetésként ifjabbak vagy akár magister emeritusok, hivatalos iratokban azonban le kell mondanunk a lófőségről.

Hétfő óta nem "doktor", hat évig viszont ezt a címet viselte Salgótarján fideszes alpolgármestere, Fenyvesi Gábor, akinek valójában diplomája sincs. Egy név nélkül nyilatkozó forrásunk szerint a városi ellenzék súghatott az ügyészségnek, amely hivatalból eljárást indított, így a rendőrök közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt javában nyomoznak. A politikus a Miskolci Bölcsész Egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemén képezte magát, amely nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, doktori címet pedig végképp nem adhat.

Fenyvesi önkinevezését hivatalossá tette: 2001-ben kérte az okmányirodától, hogy jegyezzék be dr.-rel bővült új nevét a személyi igazolványába, amely közokiratnak számít, így merült fel a közokirat-hamisítás gyanúja. A törvények ugyanis szigorúan szabályozzák, milyen előnevet lehet feltüntetni a hatósági nyilvántartásokban, miközben engedik, hogy sok más, jogilag bejegyezhetetlen címet gond nélkül használhatnak - és használnak is - egyesek a mindennapokban.

Új, "dr." nélküli névtáblát készíttetett

"Fenyvesi Gábor bemutatott egy oklevélre hasonlító iratot, ezen szerepelt, hogy doktori képesítést szerzett" - mondta Kaszás Ottó, a Nógrád megyei rendőrség szóvivője, aki szerint az a kérdés, az ügyintéző tudhatta-e, hogy ezt nem egy államilag elismert felsőoktatási intézményben szerezte. A hároméves elévülési idő miatt az okmányiroda munkatársát egyébként már nem lehet felelősségre vonni, az alpolgármester viszont egészen most hétfőig használta a "dr."-t, amikor végül töröltette igazolványából. Azt is közölte, hogy az új önkormányzati iratokon már nem doktor, és az önkormányzat honlapjáról és a névtáblájáról is levetette az előtagot.

A rendőrségi szóvivő szerint a politikus azt állítja: nem tudta, hogy a tanulmányait lezáró bizonyítvánnyal nem jár a doktor cím. Az [origo] kérdésére, miszerint vizsgálják-e, hogy a megtévesztő előnévnek köszönhetően jutott-e valamilyen előnyhöz a politikus az elmúlt hat év alatt - így a 2006-os választásokon -, a rendőr nemmel válaszolt, a hamisítás miatti nyomozás erre nem terjedhet ki. A doktorátusát vesztett Fenyvesi Gábort több próbálkozás ellenére sem tudtuk elérni.

Nem diplomája, hanem certifikációja van

"Nem akarunk állami intézmény lenni, nem kell, hogy elismerjék az itt szerzett végzettséget" - tiltakozott a bölcsész egyesület Nagy Lajos Király Magánegyetemének vezetője, Gyárfás Ágnes, aki szerint minden tanulójukat tájékoztatják. "Elmondjuk, hogy az állami szférában az itt szerzett certifikáció nem használható, de egyébként máshol remekül boldogulnak a diákjaink, főleg nyugati cégeknél van súlya egy magánegyetem elvégzésének" - magyarázta a vezető, aki nem érti, Fenyvesi hogyan gondolhatta, hogy nem derül ki a valódi képzettsége.

A magánegyetem - ahová állítólag sokan jelentkeznek - "magyarságközpontú felsőoktatási műhelynek" tartja magát, ahol a Septem Artes Liberales (a történelmi "hét szabad művészet") tudományát plántálják a diákokba. Aki ezt hét év alatt elsajátítja, az "PHS certifikációt" szerez, viszont amikor Fenyvesi még itt tanult, ezt "PHD certifikációnak" nevezték. Ez nevében erősen hasonlít a felsőoktatási doktoriskolai képzést záró PhD-fokozathoz, de Gyárfás Ágnes szerint az okmányirodában akkor is észre kell volna venni, hogy egy egyesület oklevelét mutatják be.

Néha elég megmutatni

Utánajártunk, mennyire szigorúak a hivatalos szervek, ha a jól hangzó "dr." bejegyzéséről van szó. Elsőként felhívtuk a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalát (KEKKH) az után érdeklődve, hogy frissen végzett jogászként mit kell tennünk, ha a doktori címet szeretnénk a nevünk előtt látni. A névváltoztatáshoz kell az eredeti személyigazolvány, lakcímkártya és a végzettséget igazoló diploma - sorolta a készséges ügyfélszolgálatos, aki szerint le is fénymásolják a bemutatott oklevelet.

A Fenyvesi Gábor lakóhelye szerinti salgótarjáni okmányiroda munkatársa viszont - ugyanerre a kérdésre válaszolva - beérte volna azzal, ha bevisszük és csak megmutatjuk a diplomát. Ez ugyanakkor egyáltalán nem jelenti azt, hogy lefénymásolása esetén az ügyintéző kiszúrja, hogy egy erre nem illetékes egyetem állította ki az oklevelet. A hivatalok számára egyszerűen ellenőrizhető lenne a végzettség, illetve a tudományos cím, ha hozzáférnének az ezeket rögzítő Felsőoktatási Információs Rendszerhez (FIR). Ezt az adatbázist az új felsőoktatási törvény vezette be, és elvileg az Oktatási és Kulturális Minisztérium már május 1-től teszteli az új adatbázist, erre rákérdeztünk a tárcánál, de a cikk megjelenéséig nem adtak felvilágosítást.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK