Új DNS-vizsgálatot akar Zsanett ügyvédje

Vágólapra másolva!
Új DNS-vizsgálat elvégzését indítványozza a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lány ügyvédje. Az ügyészség várhatóan a jövő héten dönti el, hogy helyt ad-e a kérésnek és újra elvégezteti-e a vizsgálatot. Az ügyvéd által kétségbe vont, múlt héten nyilvánosságra hozott DNS-vizsgálat negatív volt, nem találták meg a rendőrök nyomait E. Zsanett ruháin.
Vágólapra másolva!

E. Zsanett ügyvédje, Tuza Péter csütörtök délelőtt indítvánnyal fordult az ügyészséghez, amelyben kérte egy másik DNS-szakértő kirendelését - mondta az ügyészség szóvivője, Morvai Attila az [origo]-nak. A beadvány szerint azért kérik, hogy más vizsgálja meg a gyanú szerint rendőrök által megerőszakolt lányt, mert az általuk felkért szakértőnek az a véleménye, hogy a DNS-vizsgálatot nem megfelelően végezték el. A szóvivő elmondta, hogy az ügyészség most megvizsgálja az indítványt, és eldönti, hogy megalapozott-e, ez várhatóan csak a jövő héten derül ki.

A Múzeum körúti erőszak ügyében elrendelt DNS-vizsgálatok a múlt hét elejére készültek el. Ezek negatív eredménnyel zárultak, a lány ruháján nem találtak egyik gyanúsított rendőrtől származó DNS-t sem, a fehérneműjén pedig csak a saját DNS-e volt. Az eredmények nyilvánosságra hozatala után Morvai Attila az [origo]-nak azt mondta, hogy az ügy akár egy-két héten belül eldőlhet, ami azt jelenti, hogy az ügyészség eldönti: vádat emel-e a rendőrök ellen vagy megszünteti az eljárást. Már ekkor jelezte azonban, hogy ez a határidő csak akkor tartható, ha egyik fél képviselői sem állnak elő újabb indítvánnyal, mert akkor ezzel meghosszabbodhat az eljárás.

Szakvélemény a szakvéleményről

Miután múlt héten meglett a DNS-vizsgálat eredménye, egy másik szakértőt kerestek - Magyarországon összesen hat hemogenetikai orvosszakértő van -, végül a Genetech Ktf.-t, illetve Egyed Balázs igazságügyi orvosszakértőt kérték fel. "Azt akartuk, hogy készítsenek egy szakvéleményt a szakvéleményről" - fogalmazott Tuza Péter, aki ennek végeredményére alapozva nyújtotta be csütörtökön indítványát az ügyészséghez.

Az ügyvéd szó szerint idézte az elkészült szakvélemény következtetéseit: "megállapítottuk, hogy a szakvéleményben leírt és alkalmazott vizsgálati módszerek nem alkalmasak arra, hogy a feltett kérdésekre teljeskörűen és kielégítően választ adjanak". Vagyis Egyed Balázs szerint annál a DNS vizsgálatnál, amelyet az ügyészség elvégeztetett, van egy sokkal fejlettebb, megbízhatóbb típusú DNS vizsgálat, ez az úgynevezett mitokondiális DNS-vizsgálat.

Ennek alátámasztására azt hozta fel, hogy az eredeti vizsgálatot elvégző Lászik András maga beszélt arról tavaly egy tévéműsorban szakértőként, hogy a mitokondriális vizsgálat a lehető leghatékonyabb, "ezerszer érzékenyebb, mint a korábban rutinból használt mag DNS".

Végeredmény nélküli minták

"Akkor kérdem én, miért nem ezt alkalmazta ebben az ügyben? Nincs ennek az ügynek olyan társadalmi jelentősége, hogy ha egyszer van egy jobb módszer, akkor ne azt végezzük el" - tette fel a kérdést Tuza, aki szerint kifejezetten korrekt, hogy most álltak elő a javaslattal, és nem utólag vonták kétségbe ennek alapján az ügyészség által elrendelt vizsgálatot. Egyáltalán nem biztos, hogy más lesz az eredménye, de a lényeg az, hogy erről meg kell bizonyosodnunk - jelentette ki.

Az [origo] kérdésére elmondta, hogy szakmai vélemények szerint a mitokondiális vizsgálat két hónapot vesz igénybe, de határozottan visszautasította, hogy az időt akarják húzni az indítvánnyal. Az számukra elkészített új szakvélemény azt is megállapította, hogy az eredeti vizsgálat "egymásra épülő fázisai nem minden esetben nyomon követhetőek, több esetben a részvizsgálatok hiányoznak". Tuza szerint az is aggályos, hogy Egyed Balázs megállapította: vannak olyan minták, amelyeknek nincs értékelhető végeredménye, de nem indokolták meg, hogy miért nincs.

Ugyanaz lesz az eredménye

"A DNS-vizsgálat teljesen szakmai és tényszerű, nem megítélés kérdése" - mondta Magyar György, az egyik gyanúsított rendőr védője, aki szerint ezért akárhányszor kérhetik újból, akkor is ugyanaz lesz az eredménye. "Ez legfeljebb egy pár napos időhúzásra lehet elég, ameddig az ügyészség megvizsgálja a megalapozottságát" - tette hozzá. Szerinte a negatív DNS-tesztben nincsenek bizonytalanságok, kétség sem férhet az eredmények helyességéhez.

A 21 éves lány állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. A múlt héten a gyanúsított rendőröket kiengedték az előzetes letartóztatásból, az eljárás további részében szabadlábon védekezhetnek.