Bevezető a vadkempingezés rengetegébe

2007.07.01. 8:11

Mire figyeljünk még? A "vadon veszélyei"

A vadkempingezésről kérdezősködve az [origo] többször találkozott bizonytalan félmondatokkal a szabadban való sátorozás veszélyességéről, a rendszeres vadkempingezők tapasztalatai azonban ellentmondanak ezeknek. Mert mitől is kellene félni, ha nem bolygatjuk a természetet? Vadállatoktól? "Mondjon nekem egyetlen vadállatot Magyarországon az emberen kívül!" - vonta meg a vállát a felvetésre Szádeczky-Kardoss Géza, aki szerint a félelem teljesen alaptalan. Emberek pedig nem járnak a természetben éjszaka, vagy ha igen, akkor sem a vadkempingezők miatt - tette hozzá.

Út szélén, parkolóknál már kicsit más a helyzet, lakókocsival vadkempingező turistákkal néha előfordul, hogy altatógázzal lefújják és kirabolják őket, de ez sem jellemző - mondta Gyürky László, a Magyar Camping és Caravanning Club elnöke. Az ő klubtagjaik közt (mintegy 2000 család) tavaly mindössze kettőt raboltak ki így.

Magyarországon még akkor sem kell félnünk, ha tolakodó, problémázó, belénk kötő hatóságok rémképe kínoz minket. Szádeczky-Kardoss szerint ugyanis a környezetre odafigyelő vadkempingezőket még a tiltott helyeken egy részén sem bántják az ellenőrök, ha gyalogosan, nem pedig kocsival vagy motorral mentek oda. A Pilisi Parkerdő Zrt. Budapesti Erdészetének szóvivője szerint ráadásul az erdőrendészeti szolgálat még szabálytalanságok esetén is csak felszólítja a táborozókat a távozásra, büntetni nincs joguk.

A határig tart a szabadság

Az itthoni szabadság kényelmében azért nem szabad abba a tévhitbe esnünk, hogy ez mindenhol így van. Sok európai ország ugyanis határozottan tiltja és bünteti a vadkempingezést természetvédelemre, tűzvédelemre és egyéb okokra hivatkozva. Igaz, a Budapesti Természetbarát Szövetség tapasztalatai szerint az egyszerű, hátizsákos turistákkal Nyugaton sem bánnak olyan szigorúan, de a Magyar Camping és Caravanning Club lakókocsisosai már többször találkoztak erőszakoskodó német hatóságokkal.

Fontos tudni, hogy a kempingezők számára egyre népszerűbb Horvátországban szintén szigorúan tilos a vadkempingezés: aki az országba érkezés után 24 órával nem jelentkezik be valamilyen szálláshelyre, azzal 1000 kuna (kb. 35 000 forint) bírságot fizettetnek, ha lebukik. Autóval út közben is csak parkolóknál szabad megállni pihenni, és bár nem vadásznak külön a vadkempingezőkre, a rendőrséggel együtt három hatóság is bírságolhat, ha valakit rajtakapnak - mondta el az [origo]-nak Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi irodájának vezetője.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK