A rendőrök szerint nem mondott igazat Kármán Irén

Vágólapra másolva!
Egyértelműen nem úgy történt Kármán Irén bántalmazása és elrablása, mint ahogy azt az újságírónő a rendőrségnek elmondta - jelentette be az ügyet vizsgáló Nemzeti Nyomozó Iroda. Kármánt másfél hete találták meg a Duna-parton, azt állította, hogy megverték és elrabolták. Kármán az [origo]-nak azt mondta, vallomását továbbra is fenntartja, és nem tud pontosan visszaemlékezni minden részletre. A rendőrség szerint felmerülhet a hatóság félrevezetése és a hamis tanúzás gyanúja Kármánnal szemben. Az újságírónő bejelentte: vállalja a hazugságvizsgálatot.
Vágólapra másolva!

A rendőrségi nyomozás során beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta. Csizner Zoltán alezredes, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) bűnügyi főosztályának vezetője szerdán bejelentette: a beszerzett adatok egyértelműen cáfolják az újságírónő állítását, így az elkövetés helye és ideje, a végrehajtás módja bizonyíthatóan eltér attól, ahogy azt a rendőrségnek vallotta.

Az újságíró - aki a 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - azt állította, hogy június 22-én éjszaka ismeretlenek a XX. kerületi Erzsébet téren támadták meg, miközben a közeli DVD-kölcsönzőből tartott hazafelé, egy autóba tuszkolták, és megverték. Később összekötözve a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton talált rá egy horgász.

A rendőrség azonban megvizsgálta azoknak az ipari kameráknak a felvételeit, amelyek az újságíró által megjelölt útszakaszon vannak. Ezek alapján megállapították, hogy Kármán Irénnel egyértelműen nem történhetett meg a vallomása szerinti bántalmazás, mert a felvételeken az látszik, hogy egyedül sétált a Török Ferenc utcán a Topánka út irányába. Az újságíró leírta, hogy az ismeretlen támadók autója hogyan nézett ki, de ilyen jármű egyáltalán nem közlekedett ezen a szakaszon a megadott irányban. Csizner Zoltán hozzátette, hogy minden kamera felvétele egybevágott, és később, más útszakaszokon sem tűnt fel az újságírónő a közelben. Viszont filmet valóban kikölcsönzött, amit a helyszíni szemle során meg is találtak, de a rendőrök szerint ezt vélhetően ő helyezte ott el.

Kizárt az általa leírt rablásos bántalmazás

Az NNI főosztályvezetője arról is beszámolt, hogy az orvos szakértői vélemény szerint Kármán sérülései valóban bántalmazás miatt keletkeztek. Viszont a szakértő azt állítja, hogy amennyiben az újságíró által elmondottak valóban megtörténtek volna, akkor szükségszerűen kellett volna további sérüléseknek - így hámsérüléseknek, horzsolásoknak - is lennie a testén. Ilyeneket azonban sem az eset után felvett látlelet nem rögzített, sem a későbbi orvos szakértői vizsgálat alkalmával nem találtak.

Csizner Zoltán elmagyarázta, hogy az újságíró testén talált sérüléseknek más a keletkezési módja, mint ahogyan ő leírta a vele történteket. Azt vallotta, hogy megrúgták, ennek megfelelő nyomot rögzítettek is rajta, de nincsenek olyan csúszásos, horzsolásos sérülései, amelyek az elmondott rablásos bántalmazás esetén keletkeztek volna - mondta. Például ha hátrakötözött kézzel kihúzzák a kocsiból és a Duna-partnál ledobva ott hagyják, az arcának szinte biztosan horzsolódnia kellett volna, hiszen nem tudta magát védeni, amikor leesett - állította.

Azért tovább keresik az elkövetőt

Az NNI főosztályvezetője az [origo]-nak elmondta: az újságíróval közölték, hogy nem támasztják alá a bizonyítékok a vallomását. "Így szűkösek a lehetőségeink, ha nem tesz tényszerű vallomást, akkor is folytatjuk a nyomozást, hiszen valaki minden bizonnyal bántalmazta, és mi megpróbáljuk megtalálni" - jelentette ki, de hozzátette, erre így, az áldozat segítsége nélkül nem sok esély van.

Ha ezért az ügyet egy idő után - ami Csizner szerint hetek, esetleg hónapok kérdése - le kell zárni, akkor az NNI a nyomozó ügyészséghez fog fordulni, hiszen felmerül a hatóság félrevezetése és a hamis tanúzás is.

Kármán Irén a rendőrségi bejelentés után az [origo]-nak azt mondta, hogy vallomását továbbra is fenntartja, utalt ugyanakkor arra, hogy nem feltétlenül emlékszik minden részletre, mivel "egy eszméletlenre vert ember tanúvallomásáról van szó". Ügyvédje, Pelle Andrea kérdésünkre elmondta, hogy az újságíró szerdán délután 4-ig kihallgatáson volt, így még nem is ismerik a vallomást kétségbe vonó rendőrségi álláspontot.

A kihallgatáson részleteket tisztáztak, és Kármán Irént szembesítették egy térfigyelő kamera felvételével. A videón egy nőalakot látni Kármán elhurcolásának éjszakáján a pesterzsébeti videotéka közelében, az újságíró ügyvédje szerint azonban nem megállapítható, hogy a felvételen szereplő nő valóban Kármán Irén-e. Pelle Andrea szerint a felvétel időpontja ellentmond a videotéka bizonylatának, amelyet Kármán aznapi kölcsönzéséről kapott: a bizonylat szerint az újságíró fél 10 előtt vett ki egy kazettát, a térfigyelő kamerán mozgó alak viszont fél 10 után ment a videotéka felé.

A szerdai kihallgatáson a rendőrök megkérdezték Kármán Iréntől, hogy vállalná-e a poligráfos vizsgálatot, amire az újságírónő igennel válaszolt - közölte az újságíró jogi képviselője.

- Már korábban is azt gondoltam - egyszerűen a 30 éves nyomozói tapasztalatom alapján -, hogy nem történhetett meg, amit Kármán Irén állít - reagált a rendőrségi bejelentésre az újságírónő egykori szerzőtársa, a "Papa" néven ismert Sándor István. Mint mondta, véleményét ő is arra alapozta, hogy ha valakit összekötözve az elmondottak szerint kilöktek volna a partra, "akkor tehetetlen testként zuhanva szilánkosra tört volna a karja, és komolyan megsérült volna a feje".

Sándor István szerint az újságírót az vezethette a történet kitalálásában, hogy végtelen benne a karriervágy - igaz, ő nincs jó viszonyban az újságíróval. Arról is beszélt, hogy Kármán elmúlt hetekben tett nyilatkozatai miatt - amelyekben az újságíró támadta egykori társát - büntetőpert indít ellene rágalmazás miatt, és polgári eljárást is kezdeményez személyiségi jogainak megsértése miatt. "Már meg is hatalmaztam az ügyvédemet, és nem a pénz miatt csinálom, nem fogok kártérítést kérni" - jelentette ki, hozzátéve, csak azt akarja, hogy a bíróság statuáljon példát, hogy ilyet senki ne tehessen.

Politikai ügy lett belőle

Kármán Irén írta a Szemben a maffiával - "Papa" nyomoz című könyvet, amelyben az olajszőkítéshez kötődő bűncselekményeket mutatott be. Az Olajozott viszonyok című dokumentumfilmjében a rendőrségi ügyek és a gazdasági visszaélések mentén mutatta be az olajhamisítást, filmje a kilencvenes években nagy visszhangot váltott ki. Kármán brutális megveretése után azt állította, hogy az eset összefügghetett az oknyomozó újságírói munkájával.

Az eset után a kormány és a parlamenti pártok is elítélték az újságíró bántalmazását, azt hangoztatva, hogy nem maradhat következmény nélkül a szólásszabadságot képviselő újságíró elleni támadás. Kármán azonban álszentnek nevezte a politikusok aggodalmát, mivel a pártok szerinte korruptak, kapcsolatban állnak a maffiával, és korábban sem segítették, hogy feltárja az olajügyek mögött álló kapcsolatrendszert.