Mindenkinek fizetni kell az ELTE-n

Vágólapra másolva!
Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is 105 ezer forint lesz a képzési hozzájárulás, vagyis nem lesz magasabb annál az összegnél, amelyet a rektori konferencia ajánlott. Nem kap viszont mentességet senki a tandíj alól, maximum utólag kérhet visszatérítést a legjobban teljesítők 5 százaléka. Még nem minden egyetem döntött a tandíj összegéről, de legtöbb intézményben tartják magukat az ajánlott összeghez.
Vágólapra másolva!

A korábban felmerült információkkal ellentétben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen is 105 ezer forint lesz a tandíj az alapképzésben, amelyet először azoknak a diákoknak kell fizetniük, akik ősszel kezdik meg tanulmányaikat - döntött az egyetem szenátusa. Ez az összeg megfelel a Magyar Rektori Konferencia korábbi ajánlásának, vagyis az egyetem nem határozott meg az ajánlottnál magasabb összeget.

Mentességet azonban senki nem kaphat az ELTE-n, illetve a szenátus felkérte az oktatási rektor-helyettest, hogy az Egyetemi Hallgatói Önkormányzattal együttműködve találjon megoldást arra, hogy a hallgatók legjobban teljesítő 5 százaléka utólag visszaigényelhesse a tandíjat. A felsőoktatási törvény alapján a hallgatók maximum 15 százaléka kaphat mentességet a tandíj alól, de azt, hogy végül hány diáknak nem kell fizetnie, az adott iskola döntheti el.

Az egyetemeken jelenleg is folyamatban van a tandíjak összegének megállapítása, de a legtöbb intézményben elfogadták a Magyar Rektori Konferencia ajánlását, és nem térnek el az éves tandíj ajánlott mértékétől, amely így a 2008/2009-es tanévben, alapképzésben 105 ezer forint, mesterképzésben 150 ezer forint lesz.

A képzési hozzájárulást az állami képzésben először 2008. szeptember 1-jétől kell fizetni azoknak a hallgatóknak, akik 2007. szeptember 1-jén kezdik meg tanulmányaikat. 2008-tól fizetnek képzési hozzájárulást a mesterképzésre felvett diákok is. A tandíjból befolyó összeget az egyetemek ösztöndíj fizetésére vagy az intézmény fejlesztésére fordíthatják.