Vágólapra másolva!
Nem járul hozzá Sólyom László köztársasági elnök, hogy kitüntessék Horn Gyulát. Sólyom indoklása szerint Horn nézetei az 1956-os forradalomról összeegyeztethetetlenek Magyarország értékrendjével. Horn szerint vannak fontosabb dolgok is jelenleg az ő kitüntetésénél, de sajnálja, hogy pont a születésnapja körül utasították el ismét.
Vágólapra másolva!

Sólyom László szerdán levélben tájékoztatta Gyurcsány Ferencet arról, hogy Horn Gyula kitüntetésére vonatkozó előterjesztését nem írja alá, a kitüntetés adományozását megtagadja. Az államfő döntését azzal indokolta, hogy Horn Gyula mostanáig fenntartott és képviselt nézetei az 1956-os forradalomban játszott szerepéről, és ezen keresztül a forradalomról, összeegyeztethetetlenek Magyarország alkotmányos értékrendjével. Az alkotmányos értékrendbe ütköző kitüntetési előterjesztés megtagadása az Alkotmánybíróság kedden kihirdetett határozata értelmében a köztársasági elnök joga és kötelessége - áll Sólyom közleményében.

Nem kíván a tervezett kitüntetésével foglalkozni Horn Gyula, aki azonban az MTI-nek szerdán adott interjújában azt mondta, őt nem tudják megalázni, de nem is engedi, hogy bárki megalázza. "Az ország tele van problémákkal, bajokkal, nem Horn Gyula kitüntetése a legfontosabb kérdés" - mondta. Hozzátette, tarja azt, amit öt évvel ezelőtt hasonló helyzetben mondott. Akkor úgy fogalmazott: elvárta volna, hogy ha nyilvánosságra hozzák a köztársasági elnök egyet nem értését, legalább ne a születésnapja körül tegyék.

Az Alkotmánybíróság döntéséről, miszerint a köztársasági elnök megtagadhatja az elé terjesztett kitüntetések adományozását, Horn Gyula azt mondta: a testület "hozhatott volna lényegesen jobb döntést is, de lelke rajta". A döntés azzal járhat, hogy végtelenül hosszúvá teszi a procedúrát a kitüntetések átadása előtt, mert ha az egyik kitüntetésre javasolt ember tevékenységét mérlegelik, akkor miért nem mérlegelnék a másikét is - érvelt a szocialista politikus.

Horn Gyula arra kitérő választ adott, hogy a miniszterelnök szólt-e neki, mielőtt felterjesztette a kitüntetésre. Szerinte ez nem lényeges kérdés. Arra sem akart válaszolni, hogy átvenné-e ilyen helyzetben a kitüntetést. Véleménye szerint az 1956-os események kapcsán történelemhamisítás folyik, mert az MSZP-t kivéve a pártok a saját ideológiájukat kapcsolják a történtekhez.