Az OTP kitünteti Horn Gyulát

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank vezetője, Csányi Sándor díjat ad Horn Gyulának, akinek életpályájáról az utóbbi napokban komoly vita alakult ki, miután Sólyom László köztársasági elnök nem volt hajlandó kitüntetni. A pénzintézet azért mond köszönetet a 75 éves Hornnak, mert szerinte komoly szerepe volt az OTP privatizációjában.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható "Az OTP Bank elismerése Horn Gyulának" című közlemény. Ebből kiderül, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, "egyetértésben a bank legfelső vezető testületeinek tagjaival, az OTP Bank által adományozható legmagasabb elismerésben, Fáy András-díjban részesíti Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából".

Az indoklás szerint Horn miniszterelnöki tevékenységéhez kapcsolódik a díj. "Horn Gyula 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként kormányának megalakításától kezdve a szakmai közvélemény jelentős részének ellenvéleményével szemben következetesen támogatta az OTP Bank privatizációs stratégiáját" - fogalmaz a közlemény.

A pénzintézet vezetése szerint Horn döntése nyomán valósulhatott meg az a privatizációs modell, amelynek eredményeként "az OTP Bank a volt szocialista országok egykori állami pénzintézetei közül egyedüliként független maradt, meghatározó szerepet vállalt a pénzügyi szolgáltatások színvonalának emelésében, valamint a magyar tőkepiac kialakulásában és fejlődésében".

Az OTP által adott elismerés azért figyelemre méltó, mert a napokban Sólyom László köztársasági elnök visszautasította Gyurcsány Ferenc javaslatát, és nem tüntette ki Horn Gyulát. Igaz, Sólyom nem a kilencvenes években betöltött szerepe, hanem pufajkás múltja kapcsán vétózta meg a kitüntetési javaslatot. Horn ugyanis többször hangoztatta, hogy ő a karhatalom tagjaként 1956-ban a törvényes rendet védte. Ez a több történész által kifogásolt kijelentés Sólyom szerint nem egyeztethető össze az alkotmányos értékrenddel, ezért nem tüntette ki Hornt.