Az OTP Bank vezetője, Csányi Sándor díjat ad Horn Gyulának, akinek életpályájáról az utóbbi napokban komoly vita alakult ki, miután Sólyom László köztársasági elnök nem volt hajlandó kitüntetni. A pénzintézet azért mond köszönetet a 75 éves Hornnak, mert szerinte komoly szerepe volt az OTP privatizációjában.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján olvasható "Az OTP Bank elismerése Horn Gyulának" című közlemény. Ebből kiderül, hogy Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, "egyetértésben a bank legfelső vezető testületeinek tagjaival, az OTP Bank által adományozható legmagasabb elismerésben, Fáy András-díjban részesíti Horn Gyulát 75. születésnapja alkalmából".

Az indoklás szerint Horn miniszterelnöki tevékenységéhez kapcsolódik a díj. "Horn Gyula 1994 és 1998 között a Magyar Köztársaság miniszterelnökeként kormányának megalakításától kezdve a szakmai közvélemény jelentős részének ellenvéleményével szemben következetesen támogatta az OTP Bank privatizációs stratégiáját" - fogalmaz a közlemény.

A pénzintézet vezetése szerint Horn döntése nyomán valósulhatott meg az a privatizációs modell, amelynek eredményeként "az OTP Bank a volt szocialista országok egykori állami pénzintézetei közül egyedüliként független maradt, meghatározó szerepet vállalt a pénzügyi szolgáltatások színvonalának emelésében, valamint a magyar tőkepiac kialakulásában és fejlődésében".

Az OTP által adott elismerés azért figyelemre méltó, mert a napokban Sólyom László köztársasági elnök visszautasította Gyurcsány Ferenc javaslatát, és nem tüntette ki Horn Gyulát. Igaz, Sólyom nem a kilencvenes években betöltött szerepe, hanem pufajkás múltja kapcsán vétózta meg a kitüntetési javaslatot. Horn ugyanis többször hangoztatta, hogy ő a karhatalom tagjaként 1956-ban a törvényes rendet védte. Ez a több történész által kifogásolt kijelentés Sólyom szerint nem egyeztethető össze az alkotmányos értékrenddel, ezért nem tüntette ki Hornt.