Véget vetnek a gyerekek felvételiztetésének

Vágólapra másolva!
A koalíciós szerződés kiegészítése szerint megszűnnek a felvételi vizsgák a hat és nyolcosztályos gimnáziumokba - írja a Népszabadság. A lap szerint a diákok ugyanolyan feltételekkel kerülhetnek be majd ezekbe is, mint az általános iskolákba.
Vágólapra másolva!

Az általános iskolák után megszűnnek a felvételi vizsgák a hat, illetve a nyolc évfolyamos gimnáziumokban is a koalíciós szerződés múlt héten elfogadott kiegészítése értelmében - írja a Népszabadság. A nyolc évfolyamos középiskolákba 2008-tól ugyanolyan feltételek mellett kerülhetnek majd be a diákok, mint az általános iskolák első osztályába, ahol pedig tilos felvételiztetni. Idén már a körzetbe tartozókat kellett elsőként fölvenni, majd utánuk a hátrányos helyzetűeket előnyben részesíteni. A még mindig üresen maradt férőhelyeket pedig sorsolással lehetett betölteni.

A koalíciós megállapodás szerint a hatosztályos képzésekre jelentkezők között az intézmények a diákokat kompetenciamérés alapján rangsorolják - szövegértési és matematikai képességeiket mérik, mondta a lapnak Tatai-Tóth András, az MSZP oktatási munkacsoportjának vezetője, aki szerit ez azt jelenti, hogy itt sem lesz felvételi. Az érintett iskoláknak most is csupán egy része felvételiztethet: azok, akik az elmúlt három évben legalább másfélszeres túljelentkezést tapasztaltak. Hogy ezt pontosan mikor vezetik be az még bizonytalan.