Vágólapra másolva!
Páncélozott biztonsági autók beszerzési pályázatának kiírására kért és kapott engedélyt a kormánytól a Köztársasági Őrezred - olvasható az Országos Rendőr-főkapitányság internetes oldalán. Daróczi Dávid kormányszóvivő erre azt mondta: nem Gyurcsány Ferenc dönti el, hogy mikor szükséges páncélozott autóban utaznia.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt egy évben megnövekedett fenyegetettség miatt eseti jelleggel már használt kölcsönkapott páncélozott autót a köztársasági elnök és a miniszterelnök szállításához a Köztársasági Őrezred, ez azonban nem jelentett állandó és biztos megoldást, ezért kért és kapott engedélyt kapott az őrezred a kormánytól, hogy kiírhasson pályázatot ilyen biztonsági autók beszerzésére - mutat rá a honlapra szombaton feltett közlemény.

Az ORFK szóvivői irodája szerint a saját páncélozott autók beszerzését indokolja az is, hogy amikor külföldi védett vezető utazik Magyarországra, a saját biztonsági szakembereik általában ragaszkodnak ilyen jármű használatához. A kiírás feltételein még dolgoznak a szakértők, a pályázat a közeljövőben várható. Mivel a pontos paraméterek még nem ismertek, azt is csak később lehet megmondani, hogy ez mennyi pénzbe fog kerülni - áll az ORFK honlapján.

Amit biztosan lehet tudni, az az, hogy ha a jelenleg használt tesztautót megvásárolná az őrezred, az körülbelül 50 millió forintba kerülne.AZ ORFK szóvivői irodájának nyilatkozata hangsúlyozza: a védett vezetők védelméről a Köztársasági Őrezred dönt szakmai szempontok alapján, ebbe, adott esetben, magának a védett vezetőnek sincs beleszólása. Az egyik napilap beszámolt szombaton arról, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök új, páncélozott luxusautót használ. Információik szerint a kormányfő az eddigi Audi A8 lang 4.2 quattro gépkocsiját egy Audi A8 lang 6.0 típusú vadonatúj páncélozott luxusautóra cserélte le. A napilap szerint ezt a járművet nem forgalmazzák és nem is gyártják Magyarországon; a páncélozott Audikat külön megrendelésre, Németországban szerelik össze, az ára negyvenmillió forint felett van.

Daróczi Dávid kormányszóvivő emlékeztetett arra: Gyurcsány Ferencről tudni lehet, hogy meglehetősen nehezen viseli a védelmi intézkedéseket. Legyen szó a szokásos futásról vagy a családi programokról - tette hozzá. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a törvényben előírt szabályoknak alá kell vetnie magát a miniszterelnöknek is, azt ugyanis nem ő dönti el, hogy mikor szükséges páncélozott autóban utaznia.