Magyar vakcinát is kért a WHO a madárkór ellen

Vágólapra másolva!
Magyar madárinfluenza elleni oltóanyagal tölti fel raktárait a WHO - értesült az MTV Híradója. Az egészségügyi világszervezet a fertőzés által leginkább érintett térségekben létesít oltóanyagraktárakat, ezekbe Magyarországon kívül még három országból szállítanak vakcinát.
Vágólapra másolva!

Többek között Magyarországot kérte fel a WHO arra, hogy a szállítson madárinfluenza elleni oltóanyagot az újonnan létrehozandó stratégiai raktárakba - jelentette a Magyar Televízió Híradója vasárnap. A Nemzetközi Egészségügyi Szervezet (WHO) úgy döntött, hogy a sok megbetegedés miatt például Vietnamban, Kínában, Egyiptomban és Törökországban is létrehoz több százezer ampullát tároló depót.

A világszervezet Magyarországon kívül még három országot kért fel arra, hogy szállítsanak a H5N1 elleni oltóanyagból az újonnan létrehozandó stratégiai raktárakba.

A stratégiai készlet felállításában az Omninvest Kft. is részt vesz, 100 ezer darab oltóanyagot ajánlottak fel a WHO-nak. Bár a WHO ingyen kapott a magyar oltóanyagból, a Híradó értesülése szerint a magyar cég már megkötötte a vakcinára szóló első külföldi üzletét: több mint 40 ezer ampullát szállítottak egy közel-keleti arab országba.

Mivel a vakcina kifejlesztésére a magyar állam annak idején több mint 2 milliárd forintot költött, ezért a bevételek 16 százaléka a központi költségvetésbe folyik be - hangzott el.