Elbocsátásokra számíthatnak a tanárok

Vágólapra másolva!
Nem készül a kormány újabb létszámleépítésre a közszférában a közigazgatási reformért felelős miniszter szerint, aki ugyanakkor kijelentette azt is, hogy a költségvetést már kisebb létszámra szabták - derül ki a Népszabadság cikkéből. Draskovics Tibor szerint ősszel főleg tanárokat fognak elbocsátani a kötelező óraszám emelése miatt.
Vágólapra másolva!

Cáfolta azokat a közszolgálati dolgozók körében terjedő híreket Draskovics Tibor, amelyek szerint megszüntetnék a fizetésüket meghatározó bértáblát. A közigazgatási reform végrehajtását felügyelő tárca nélküli miniszter ugyanakkor a Népszabadság kérdésére elismerte, hogy az illetményrendszert jelentősen megváltoztatják.

Erre szerinte azért van szükség, mert jelenleg a bértábla a munkáltatónak "nem ad megfelelő rugalmasságot" arra, hogy amikor meghatározza a dolgozó fizetését, ne csak a szolgálati időt vegye figyelembe. Fokozatosan úgy alakítanák át a rendszert, hogy ha a dolgozó jól végzi a munkáját, akkor magasabb fizetést kapjon, független attól, mennyi szolgálati ideje van.

A miniszter félreértésnek nevezte azt az információt is, amely szerint ősszel újabb jelentős létszámleépítés lesz a közintézményeknél. Van viszont egy leépítési menetrend, ami főleg a minisztériumok alá rendelt intézményeket érinti majd az elkövetkező időszakban. Ahogy az is igaz, hogy az idei költségvetést már a kisebb létszám alapján készült el - mondta. Draskovics hozzátette, leginkább a pedagógusok elbocsátása várható a kötelező óraszám emelése miatt.