Potya pontokra vadászhatnak a héten a felvételizők

Vágólapra másolva!
Péntek óta megnézhetik a felsőoktatásba jelentkezők, hogy mennyi pontot gyűjtöttek a felvételin, a ponthatárokat azonban csak július 25-én hozzák nyilvánosságra. A bejutást befolyásolhatja az is, hogy a jelentkezők szerdáig milyen pluszpapírokat adnak le.
Vágólapra másolva!

Tizenhat nap múlva dől el, hogy kit melyik felsőoktatási intézménybe vették fel, július 25-én este hozzák ugyanis nyilvánosságra a felvételi ponthatárokat. Nagy Gabriella, az Országos Felsőoktatási Információs Központ (Felvi) kommunikációs osztályának munkatársa szerint egyelőre bizonytalan, hogy idén hogyan alakulnak a ponthatárok. Ennek oka, hogy szerdáig lehet pótolni a felvételihez szükséges dokumentumokat, ezek pedig befolyásolhatják a ponthatárokat.

Többek között olyan dokumentumokról van szó, mint például a középiskolás tanév végén kiállított bizonyítvány, az időközben megszerzett nyelvvizsga vagy a hátrányos helyzetet tanúsító igazolás. Nagy szerint a tavalyihoz hasonlóan idén is nagy a roham, de korántsem akkora, mint amire számítottak. Ennek ellenére egyszerűbb, ha a diákok az iratokat elektronikusan töltik fel a Felvi honlapjára. Szintén szerdáig van lehetőség arra, hogy a diákok módosítsanak a jelentkezési sorrenden, ez azonban csak egyszer lehetséges.

A felvételizők péntektől megnézhetik, hogy az eddig leadott papírjaik alapján mennyi pontot szedtek össze. Ennek regisztrálás után a Felvi honlapján a "Pontjaim" menüpontban nézhetnek utána. A pontszámok jelentkezési helyenként, külön-külön szerepelnek a honlapon. Az adatok mellett a tavalyi pontszámok nincsenek feltüntetve, azt a "Statisztikák" menüsorból lehet kibogarászni.

A korábbi évek adatai alapján a legnépszerűbb szakok idén is a gazdálkodással, kommunikációval és az informatikával kapcsolatosak. Idén több nő (54 százalék) jelentkezett nappali alapképzésre, mint férfi. A nők körében főként a kézműves, az óvodapedagógus, gyógypedagógus szakok népszerűek, míg a férfiak között a villamos- és a gépészmérnöki szakok.