Vágólapra másolva!
Kálmán László nyelvész az, aki magánemberként nyújtott be népszavazási kérdéseket az Országos Választási Bizottsághoz (OVB); erről saját maga számolt be az egyik kereskedelmi rádióban szerdán, ahol elmondta, véleménye szerint az OVB-től szivároghatott ki a neve.
Vágólapra másolva!

Nem a kormány és Gyurcsány Ferenc áll a mögött a három népszavazási kezdeményezés mögött, amelyet a Fidesz kérdéseivel azonos témában, de ellentétes tartalommal nyújtottak be hétfőn, mint azt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke állította sajtótájékoztatóján.

A három kérdést Kálmán László nyelvész magánemberként nyújtotta be azzal a szándékkal, hogy az embereket gondolkodásra bírja. "Nem akartam eredetileg vállalni a nyilvánosságot, de (...) ma délután (szerdán) becsengettek hozzám, a lakásomba a Hír Televíziótól. Innen tudtam meg, hogy (...) kiszivárgott, hogy én vagyok az (aki benyújtotta a népszavazási kérdéseket). Azt gondolom, hogy csak az OVB-től juthatott ki ez az információ mert senki másnak nem mondtam" - fogalmazott Kálmán László a Klubrádió Kontra című műsorába arra a kérdésre válaszolva, miért vállalta a nyilvánosságot.

Hozzátette: a beadvány hiteles példányát megküldte aláírva az OVB-nek, így csak ott tudhatták a nevét, címét. Mint mondta "ebből elég nyilvánvaló, hogy ennek az OVB-től kellett kijutnia".

Az e-mailben hétfőn, pontosan négy órakor elküldött kérdéseivel kapcsolatban - amelyek éppen ellentétesek a Fidesz által szintén ugyanakkor, de személyesen benyújtottakkal - azt mondta: gondolkodásra akarja késztetni az embereket, mert a Fidesz népszavazási kérdéseit elfogultnak, nyíltan befolyásolóknak tartja. Úgy vélekedett, a Fidesz kérdéseinek célja, hogy ezek együttesen "megingassák a kormány programját", megrendítsék vagy valamilyen módon kijátsszák azokat a játékszabályokat, amelyeket a parlamentáris demokrácia diktál.

Kálmán László azt mondta: a rádióban hallotta, mire készül a Fidesz hétfő délután, és ekkor jött az ötlete, hogy ő is beadhat kérdéseket ugyanabban az időpontban. Közölte: nincs a beadvánnyal kapcsolatban politikai célja. Mint mondta: liberális gondolkodású ember, ám semmi köze sem az MSZP-hez, sem pedig a kormányhoz.

Kálmán László a népszavazási kérdéseit e-mailben az Országos Választási Irodának (OVI) juttatta el, így elvileg onnan is kiszivároghatott a neve. Rytkó Emília, az OVI vezetője ezt határozottan cáfolta. Mint a távirati irodának elmondta, az OVI magától eddig sem adta ki, és ezután sem fogja senkinek kiadni a nevét. Ha ilyen megkeresés érkezik, akkor megkérdezik az érintettet, hozzájárul-e neve nyilvánosságra hozatalához, és csak ha ő igent mond, akkor adják ki a nevét. Ebben az ügyben nem tud ilyen megkeresésről - tette hozzá az OVI vezetője.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság elnöke azt nyilatkozta, szerinte az OVB-től nem kerülhetett ki Kálmán László neve. A testület nem is ülésezett az utóbbi napokban - tette hozzá.