Homályos jövővel kecsegtet az USA vízumügyben

Vágólapra másolva!
Még a nyáron elfogadhatja az amerikai kongresszus a vízumkérdésről szóló előterjesztést, és jövőre már "valami történhet". Erről az USA külügyi államtitkára beszélt csütörtökön Budapesten. Daniel Fried szerint George Bush még szeretné elnökként megélni, hogy az olyan országok,, mint Magyarország belépjenek a vízummenteségi programba.
Vágólapra másolva!

Optimális esetben az amerikai kongresszus még a nyáron elfogadhatja a vízumkérdésről is szóló előterjesztést - mondta Daniel Fried amerikai külügyi államtitkár-helyettes csütörtökön Budapesten tartott sajtóértekezletén. "Nem tudok pontos dátumot mondani, de a legjobb forgatókönyv szerint 2008-ban valami történhet. Úgy gondolom: Bush elnök szeretne elnök lenni akkor, amikor az olyan országok, mint Magyarország, belépnek a vízummentességi programba" - közölte a diplomata.

Az államtitkár-helyettes azt mondta, a vízummentesség megadása előtt a kongresszusnak el kell fogadnia a tervezetet, de a megállapodás hamarosan megszülethet. George Bush álláspontja világos, a döntés a kongresszuson múlik. Ha a tervezet átmegy az adminisztrációnak megfelelő formában, akkor kezdődhetnek a tárgyalások Magyarországgal is arról, hogyan kell fejlesztenie a biztonsági kérdéseket - közölte Fried, aki szerint bármilyen biztonsági intézkedést kér majd Magyarországtól az Egyesült Államok, azoknak sokkal könnyebben meg lehet majd felelni, mint a mostaniaknak.

George Bush tavaly november végén jelentette be: megpróbálja meggyőzni a kongresszust arról, hogy további országok kerüljenek be a vízummentességi programba, és az új európai uniós tagországok vízumkötelezettségének eltörlését fogja kezdeményezni. A The Washington Post néhány héttel ezelőtt ugyanakkor arról írt, hogy a kelet-európaiak vízummentessége egy olyan nagyobb belbiztonsági törvénycsomag része, amelyet George Bush elnök más okok miatt valószínűleg meg fog vétózni.

A vízummentességet élvező 27 országgal szemben jelenleg a kelet-európai államok polgárainak 100 dolláros díjat kell fizetniük a vízumkérelemért, meg kell jelenniük az amerikai konzulátusokon és interjún is részt kell venniük.