Betegen is dolgoznak az állásféltők

Vágólapra másolva!
A idei első negyedévben 15 százalékkal csökkent a betegszabadság, illetve 10 százalékkal a táppénzes napok száma - olvasható a Népszabadságban. Az egészségbiztosító szerint a visszaesés az enyhe télnek is köszönhető, ám a több éve tartó csökkenésnek más oka van: kevesebben maradnak otthon egészségesen, miközben többen dolgoznak betegen.
Vágólapra másolva!

Mint azt a Népszabadság írja, az egészségügyi tárca az "orvos-beteg-találkozások" számának csökkenését részben a vizitdíj bevezetésének tulajdonítja. Az egészségbiztosító szakemberei viszont leginkább az enyhe téllel magyarázzák a jelenséget. Leggyakrabban ugyanis a megfázás, illetve az influenza vonja ki a dolgozókat a munkából.

Táppénzre ugyanakkor - a statisztikák szerint - évről évre egyre kevesebben mennek, a mérséklődés már a 2005-ös, illetve a 2006-os adatokból is látható volt. A többéves trendet pedig nem magyarázza sem az enyhe tél, sem a vizitdíj bevezetése a napilap szerint.

A változás egyik oka a folyamatosan szigorodó ellenőrzés - állítja a cikk. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint a kevesebb betegszabadság további, egyre meghatározóbb oka az állásféltés - azaz sokan még betegen sem maradnak otthon. A főtitkár véleményét megerősítik a háziorvosok tapasztalatai is. Mind több beteg fordul orvosához azzal a kéréssel, hogy minél erősebb, a tüneteket gyorsan csillapító szert írjon fel a számára, mert nem maradhat ki a munkából.

A szigorításoknak köszönhetően évről évre csökkent a táppénzkassza évi százmilliárd forint körüli kiadása - írja a Népszabadság. Az idén júniusig az éves keretnek nem egészen 23 százalékát fizette ki táppénzre az OEP: a tavalyi 25,3 milliárd helyett 22,5 milliárd forintot.