Véletlenül derült ki a borsodi gyerekrablás

Vágólapra másolva!
Egy jegyzői intézkedés során, véletlenül derült ki, hogy adósság miatt elraboltak egy 11 éves kislányt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A szülők ugyanis nem jelentették, hogy kislányukat elvitte egy házaspár, akiknek régóta tartoztak. A gyereket túszként akarták tartani, amíg a szülei ki nem egyenlítik a tartozást. A gyerekrabló házaspár és két másik személy ellen eljárás indult.
Vágólapra másolva!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken közleményben számolt be arról, mi vezetett a Viss községbeli 11 éves kislány elrablásához. Kiderült, hogy a gyerek családja nagyon rossz anyagi körülmények között élt, ezért több esetben segítségre szorultak. Ilyenkor egy házaspárhoz fordultak, akik akkor még a szomszédjukban laktak, és különböző élelmiszerekkel segítették ki őket. Az így halmozódó - összegszerűen nem ismert - tartozást eleinte úgy próbálták kiegyenlíteni, hogy a család részére folyósított különböző ellátásokat, a gyest, illetve más segélyeket a két család együtt vette fel a postán, ebből törlesztették a tartozást.

A rendőrség tájékoztatása szerint a már több mint egy éve tartó eladósodás odáig fajult, hogy a hitelező házaspár bankszámlát nyittatott a nehéz helyzetben lévő családdal, majd elvették tőlük a bankkártyát, hogy ők férhessenek hozzá a számlára utalt pénzhez.

Többször megfenyegették a családot

Idén június elején a 11 éves kislány édesanyjával Sárospatakra indult, oda jár általános iskolába. A buszmegállóban találkoztak a hitelező házaspárral, akik felajánlották, úgyis autóval vannak, elviszik ők a kislányt. A gyermeket azonban nem az iskolába, hanem magukhoz, Sárospatak-Halászhoszok tanyára vitték, másnap pedig közölték az anyjával, hogy náluk van, az ő gyerekeikre vigyáz - derül ki a rendőrség közleményéből.

Három héttel később, amikor az anya pénzhez jutott, elutazott lányáért, azonban megfenyegették, hogy addig nem kapja vissza gyermekét, amíg a segélyből nem ad át nekik 15 ezer forintot. A rendőrök szerint néhány nap múlva ismét megfenyegették. A nőt lakása előtt az autójukba tuszkolták - amiben a házaspáron kívül a feleség öccse és egy negyedik személy is utazott -, megütötték, majd visszavitték a lakásához, ahol a férjét és egyik fiát is bántalmazták, könnyű sérüléseket okozva.

A család rossz körülményei miatt Viss község jegyzője állami gondozásba akarta venni a kislányt és négy testvérét, ekkor derült rá fény, hogy már egy hónapja nem él otthon. A jegyző azonnal szólt a rendőröknek, akik az önkormányzati családgondozókkal együtt elmentek érte. A rendőrök szerint fogvatartói nem bántalmazták a kislányt.

Utána őt és a testvéreit azonnali hatállyal, ideiglenesen állami gondozásba vették, mivel családjukban a jegyző szerint veszélyeztetett a helyzetük. Az [origo]-nak Egyedné Novodonszki Éva, a kapitányság sajtóreferense azt mondta, hogy az adósság fejében elrabolt kislány így már nem is került haza a szülői házba.

Előzetes letartóztatásba kerülhetnek

A kislányt magánál tartó házaspárt előállították, először a 24 éves feleséget, majd 28 éves férjét is, aki éppen úton volt Sárospatakra. Mivel a férfi az autóban nem volt egyedül, három utasát is előállították vele együtt. A közlemény szerint az autó utasterében fémcsöveket, farudat találtak.

A rendőrség a házaspárt emberrablás és személyi szabadság megsértésének minősített esete miatt, az asszony öccsét pedig - aki már többször volt különféle bűncselekmények miatt büntetve - személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezte. A negyedik érintett fiatalkorú, aki - személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt - szabadlábon védekezhet.