Hétfőtől ismét vizet osztanak a fővárosban

Vágólapra másolva!
Felkészül a főváros a jövő hét elején várható hőségre: összeül a védelmi bizottság, megszervezték a vízosztást, és üzembe áll a városközpontban a mobil vízcsomagoló gép is. Az utakat és a villamossíneket locsolóautók hűtik majd, az útfelújításon dolgozók pedig bármennyit ihatnak.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli ülést tart hétfőn a Fővárosi Védelmi Bizottság, mert az országos tiszti főorvos vasárnap éjféltől elrendelte a 2. fokozatú hőségriasztást, hétfő éjféltől pedig már a 3. fokozatú hőségriadó lesz érvényben - közölte Főpolgármesteri Hivatal Sajtóirodája. Az ülésen az állandó meghívottak mellett most részt vesznek az Fővárosi Közterület-fenntartó, a BKV, a Fővárosi Vízművek, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., a Főkert, valamint a mentőszolgálat képviselői is.

A hőség miatt hétfőtől a polgári védelem munkatársai a főváros 12 legforgalmasabb csomópontján palackozott és zacskós vizet osztanak az autósoknak és a gyalogosoknak, a vízművek pedig ismét felállítja mobil vízcsomagoló egységét a Deák téren.

A közlemény szerint a kórházakban és más egészségügyi intézményekben az elkövetkező időszakban megkülönböztetett figyelmet fordítanak majd a fiatal és idős betegekre. Korlátlan vízfogyasztási lehetőséget biztosítanak a kivitelezők a budapesti útfelújításokon dolgozóknak, és a nehéz fizikai munkát végzők pihenőidejének a betartását is fokozottan ellenőrzik.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. hétfő hajnaltól éjjel-nappal összesen 20 locsolóautóval mossa és hűti az utcákat, hogy az akár 60-70 fokra is felhevülő aszfaltra permetezett vízzel enyhítsék a forróságot, valamint megkössék a port és a polleneket.

A sajtóiroda tájékoztatása szerint nappal főként a lakótelepek, illetve a sűrűn lakott városrészek mellékutcáit, éjjel a főútvonalakat és a tömegközlekedési hálózatot hűtik. A BKV kérésére a villamossíneket is locsolni fogják minden nap több órán át, és a hőség miatt arra is ügyelnek, hogy folyamatos legyen a hulladékszállítás - teszik hozzá.