Kirúgták a kommandósok parancsnokát

Vágólapra másolva!
Indoklás nélkül mentette fel a Rebisz parancsnoka Surányi Pétert, a Terrorelhárító Szolgálat vezetőjét. Surányi 2005 óta vezette a köznyelvben csak kommandósokként emlegetett egységet, amely legutóbb a Széna téri túszejtéskor lépett akcióba. Akkor két túsz is megsérült, de a Rebisz nem kommentálta, hogy ez áll-e a felmentés hátterében.
Vágólapra másolva!

Felmentették beosztásából Surányi Péter őrnagyot, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Terrorelhárító Szolgálatának (TESZ) parancsnokát - közölte Gálik Viktória, a Rebisz szóvivője pénteken az MTI-vel. Papp Károly, a Rebisz parancsnoka indoklás nélkül, július 31-i hatállyal vonta vissza Surányi Péter vezetői megbízását.

Surányi Péter 1992 óta volt rendőr, 2005-ben nevezték ki a TESZ parancsnokának. Korábban több külföldi misszióban is részt vett: volt békefenntartó Angolában, rendőröket képzett ki Koszovóban, majd ő felelt a bagdadi magyar nagykövetség őrzéséért. Utóbbi szolgálatáért 2005-ben kitüntetést is kapott.

Surányi a TESZ élére való kinevezése után az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy profiltiszta és dinamikus szervezetet szeretne létrehozni a szolgálatból, olyat, amelyiknek a felkészültsége elismerést kelt Európában és a világban.

Gálik Viktória az MTI kérdésére nem erősítette meg, de nem is cáfolta, hogy a parancsnok felmentése összefüggésben lenne a május 4-i, budapesti Széna téri bankrablás-kísérlet alkalmával kialakult túszdrámával. A májusi akcióban két ember megsérült, egyikük súlyosan, amikor kommandósok behatoltak a bankfiókba.