Külföldi mozgássérültek tesztelik a Combinókat

Vágólapra másolva!
A Combino villamosok szinte tökéletesek, de a kisföldalatti liftjei bosszantóan lassúak - tapasztalták azok az olasz és lengyel mozgáskorlátozottak, akik egy európai uniós program keretében érkeztek Magyarországra, hogy a budapesti tömegközlekedést teszteljék.
Vágólapra másolva!

Olasz és lengyel mozgássérült fiatalok tesztelik a napokban a budapesti tömegközlekedést, azt, hogy a sorstársaiknak a magyar főváros milyen esélyegyenlőséget biztosít - közölte az MTI-vel Gyulai Dávid, a Mozgássérültek Állami Intézete Addetur alapítványának képviselője pénteken.

Gyulai elmondta, a mintegy félszáz mozgáskorlátozott diák és segítőik az Európai Unió Fiatalok lendületben (Youth in action) pályázata keretében érkeztek Budapestre, hogy részt vegyenek az "Adj esélyt, szerezz barátokat" elnevezésű programon.

Az európai mobilitást elősegítő programon a fiatalok azt kívánják átélni, hogy társaiknak Budapesten a mindennapokban milyen élete van, hogyan tudnak közösségi közlekedéssel eljutni a város egy másik pontjára, milyen munkalehetőségeik vannak vagy miként tudják alakítani emberi kapcsolataikat - mondta Gyulai.

Az olasz és lengyel fiatalok, akik egy hetet töltenek a magyar fővárosban, tapasztalataikat a Mozgássérültek Állami Intézetében vitatják meg. Az első pár napról szólva a magyar koordinátor megjegyezte: bár a BKV munkatársai "nagyon korrekt és segítőkész hozzáállást tanúsítottak", a közlekedési társaság "infrastrukturális elmaradottságai" miatt még komoly nehézségeket okoznak a kerekesszékesek közlekedésében.

A tapasztalatok szerint a Combino villamosok az apróbb nehézségek ellenére "szinte tökéletesen megfeleltek", a kisföldalatti Deák téri és Mexikói úti lépcső melletti felvonó liftjei ellenben "kényelmetlenül és indokolatlanul lassúak".