Ítéletre vár a bíróság a kordonbontók ügyében

Vágólapra másolva!
Megvárja a bíróság, hogy kiderüljön, jogszerű volt-e a Kossuth téri kordon felállítása, és csak azután folytatja az eljárást a kerítést februárban elbontó fideszes képviselők ügyében. A kordonnal kapcsolatban még az Alkotmánybíróságnak is lesz munkája: értelmeznie kell a törvény azon szakaszát, amelyre a rendőrség hivatkozott a tér lezárásakor.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztette a kordonbontás miatt a Fidesz országgyűlési képviselői ellen indított eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága hétfőn az MTI-vel. Az Orbán Viktor és társai ellen rendzavarás és garázdaság miatt indított eljárást azért függesztették fel, mert megvárják annak a két közigazgatási peres eljárásnak a kimenetelét, amelyek a kordon jogszerűségét vizsgálják.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői február 2-án bontották le a teret övező kordont. Ez után három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. Az eljárás során valamennyi érintett képviselő lemondott mentelmi jogáról.

A fideszes képviselők akciója után a rendőrség visszaállította a tavaly október 23-án kihelyezett kordont, azt végül március 19-re virradóra bontották le. A kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, a szervezet a rendőrségi törvénynek azt a szakaszát támadja, amely alapján öt hónapra lezárták a Parlament előtti területet. A jogvédő szervezet indítványa szerint alkotmányos alapjogokat sért, hogy a rendőrség időhatár nélkül zárhat le területeket.