14 évet kapott a magyarcsanádi lány felgyújtója

Vágólapra másolva!
Tizennégy év börtönbüntetést kapott hétfőn az a fiatalkorú fiú, aki tavaly felgyújtotta a magyarcsanádi P. Henriettát. A bíróság ítélete szerint K. András bűnös erőszakos közösülés, kifosztás és emberölés bűntettében is. Az ügyész súlyosbításért, az elítélt fiú felmentésért fellebbezett, így az ügy az ítélőtáblán folytatódik.
Vágólapra másolva!

Tizennégy év szabadságvesztésre ítélte első fokon a Csongrád Megyei Bíróság hétfőn a fiatalkorú K. Andrást, aki tavaly nyáron felgyújtotta a 18 éves magyarcsanádi P. Henriettát. A bíró a 15 éves fiút aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, erőszakos közösülés és kifosztás bűntettében is bűnösnek találta.

Az ügyész a büntetés súlyosítását kérte, K. András - illetve mivel ő fiatalkorú, a törvényes képviselőjeként édesanyja, valamint ügyvédje - szintén fellebbezést nyújtottak be, erre ugyanis a büntetőeljárási törvény értelmében valamennyiüknek külön is joguk van. Elsődlegesen azt kérték, a fiút mentsék fel, másodsorban pedig, hogy a büntetés enyhítsék, így az ítélet nem jogerős. Az [origo]-nak az ítélethirdetés után K. András ügyvédje, Bene László azt mondta, számítottak a súlyos ítéletre, de nem fogadják el azt.

K. András tavaly július 20-án megerőszakolta, majd felgyújtotta P. Henriettát Makó külterületén, a lányt utána magára hagyta. Munkások találtak rá, akik még tudtak beszélni vele, a súlyosan sérült lány azt mondta - állítólag többes számot használva -, hogy elrabolták, megerőszakolták, és felgyújtották. A bíróság álláspontja ezzel kapcsolatban az volt: elképzelhetetlen, hogy miután testének 60 százaléka megégett és óriási kínok között vonszolta magát 500-600 méteren keresztül, ne az igazat mondja. P. Henrietta életéért utána hetekig küzdöttek a fővárosi István Kórházban az orvosok, de végül augusztus 10-én belehalt sérüléseibe.

Szavahihetetlennek találták

Cseh Attila, a megyei bíróság elnökhelyettese, egyben szóvivője az [origo]-nak a hosszú börtönbüntetés kiszabását azzal indokolta: K. András korábban lopás és lopás kísérlete miatt már állt bíróság előtt, büntetőintézetben is volt, de próbára bocsátották. Most ezeket is figyelembe kellett venni, így halmazati büntetésként kapta a tizennégy év szabadságvesztést, illetve tíz évre eltiltották a közügyektől, és a csaknem másfél milliós bűnügyi költséget is ki kell fizetnie. Ebből egy évet gyakorlatilag már letöltött, hiszen beszámít, hogy tavaly július vége óta előzetes letartóztatásban van.

A büntetést kiszabó bíró, Joó Attila ítéletének indoklásában azt mondta: ilyen eseteknél fiatalkorúakra 15 év, felnőtteknél pedig életfogytiglan a legmagasabban kiszabható büntetés, ő azért 14 évet határozott meg, mert - mint fogalmazott - sajnos, még ennél is súlyosabb ölési cselekmények is vannak, például több ember meggyilkolása.

Joó Attila bíró arról is beszélt, hogy a fiatalkorú fiú ötször tett vallomást az eljárás alatt, ebből négyszer teljesen különböző tartalmút, ezért a bíróság szavahihetetlennek találta. Az [origo] korábban beszámolt róla, hogy több hónapos tagadás után októberben beismerő vallomást tett fiú. Tombácz Tamás ügyvéd - aki ekkor képviselte - azt közölte: védence azt az akciófilmekben láttott jelenetet akarta kipróbálni, amikor valakit gyúlékony anyaggal leöntenek és égő lánggal félemlítenek meg, azonban a túlságosan közel tartott lángtól a lány meggyulladt.

Talán vannak, akik még tisztázhatják

A hétfői ítélethirdetés után K. András jelenlegi védője, Bene Zoltán kérdésünkre azonban azt mondta, hogy ezt nem lehet beismerésnek tekinteni, olyannyira, hogy még az ügyészség sem fogadta el, mert a bizonyítékok nem támasztottál alá. "Bízom abban, hogy vannak olyan személyek, akik még tudnak valamit, és jelentkezni is fognak" - nyilatkozta. A védelem ugyanis arra épít, hogy sok információ hiányzik még a bűncselekmény elkövetésével kapcsolatban, és lehetek olyanok, akik még nem jelentkeztek, hogy elmondják ezeket.

Korábban többször is felmerült az a kérdés, hogy a vékony, alacsony fiú miként tudta elkövetni a bűncselekményt a magas és nála nagyobb súlyú lánnyal szemben. Az ítéletet meghozó Joó Attila szerint K. András olyan szociális közegben nevelkedett, ahol a verekedés szinte mindennapos, és mialatt büntetőintézetben volt, 19 alkalommal indult ellene fegyelmi eljárás verekedés és a zárkatársainak bántalmazása miatt. A fiú ügyvédje, Bene Zoltán szerint viszont továbbra is az a legfőbb kérdés, hogy védence egyedül bántalmazta-e a lányt. K. András ugyanis továbbra is azt állítja, hogy a magyarcsanádi lányt barátja, S. Norbert kötözte meg és gyújtotta fel, bár valóban ő öntötte le benzinnel, de ezt kényszer hatására tette. S. Norbertet a bíróság szerint tisztázták a bizonyítékok, nem találták meg a DNS-ét egyetlen bűnjelen sem, és többen alibit igazoltak neki.

Ősszel folytatódik

Az igazságügyi szakértő megállapította, hogy az áldozat és támadója közösült, az erőszakra pedig az utalt, hogy a fiún karmolásnyomokat találtak. Bene szerint védence végig tagadta, hogy a közösülés erőszakkal történt volna, a kifosztást sem ismerte el, mint arra felhívta a figyelmet, az áldozat mobiltelefonját és gyűrűit nem találták meg nála. A bírósági ítélet viszont rögzíti: K. András DNS-ét és tőle származó szagmintát több helyen azonosították, a házkutatás során előkerült rövidnadrágján pedig kimutatták a lány DNS-ét. Az ügy várhatóan ősszel másodfokon az ítélőtáblán folytatódik.