Sok dolguk van a mentőknek a meleg miatt

Vágólapra másolva!
Harminc százalékkal megnőtt a mentők riasztása kedden a hőség miatt, ráadásul nem csak időseket és betegeket, de szokatlanul sok fiatalt is kezelniük kellett az orvosoknak. Dél-Európában többen meghaltak a hőség miatt. Itthon nem kell vizitdíjat fizetnie annak, aki hőség miatt lesz rosszul.
Vágólapra másolva!

Az átlagosnál 30 százalékkal több riasztást kaptak a mentők kedden, 15 óráig csak a hőség miatt 38 esetben kellett vonulniuk - mondta az MTI-nek Szívós Antal, az Országos Mentőszolgálat budapesti mentésvezetője. Az esetek többségében szív- és érrendszeri betegekhez hívnak orvost, de feltűnően sok a fiatal is azok között, akiket el kellett látni a mentőknek.

Különösen gyakori a rosszullét a munkahelyeken, bevásárlóközpontokban és buszmegállókban - mondta Szívós, aki szerint a mentőszolgálat munkatársai felkészülten várják a további napokat. Mintegy 200 tartalék mentőautó áll készenlétben, vagyis csaknem mindegyik mentőállomáson használatba állítható egy plusz jármű - közölte Szívós Antal.

A hőség miatti sürgősségi ellátásnál nem kell vizitdíjat fizetni - jelentette be Horváth Ágnes egészségügyi miniszter a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

Európa több országában már halálos áldozatokat is követelt a kánikula és az emiatt kialakult tüzek. Romániában ketten haltak meg a kánikulában: egy 69 éves asszony a lakásában kapott szívrohamot, egy temesvári férfi pedig egy vasútállomáson lett rosszul. Az egészségügyi miniszter bejelentette, pénzügyi támogatást nyújtanak a kórházaknak légkondicionálók beszerelésére.

Szlovákiában közel fél évszázada nem volt ilyen forróság, a hőmérők 39 fokot mutattak. Egy idős férfi a Magas-Tátrában hőgutát kapott, a helyszínre érkező orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Németországban a forróság hatására több helyen megrepedtek az utak, két autópályát időszakosan lezártak a forgalom elől.

Görögországban repülőgépek és helikopterek segítségével száz tűzoltó küzdött a lángokkal három területen. A tüzet egy esetben feltehetően gyújtogatás okozta. A Peloponnészoszi-félszigeten egy település veszélyben van, több lakóházat kiürítettek a hatóságok. Az Athén közvetlen közelében kialakult lángokat már sikerült megfékezni.

A montenegrói főváros, Podgorica külvárosában egy férfi életét vesztette, amikor megpróbálta eloltani a házát fenyegető lángokat. A tűz több mint 500 lakóházat veszélyeztet. A bulgáriai Hiszarja gyógyfürdőhely környékén mintegy 180 hektáron csaptak fel a lángok a helyenként 37 fokot is meghaladó hőségben, a bolgár hatóságok huzamosabb tűzveszélyre figyelmeztettek.