OVB: Lehet népszavazás a sziesztáról

2007.07.23. 19:37

Az Országos Választási Bizottság hétfői ülésén hitelesítette a szieszta bevezetéséről szóló országos népszavazási kezdeményezést. Az OVB egyhangúlag, 6 igen szavazattal fogadta el a szieszta bevezetéséről szóló kezdeményezést.

Az egy állampolgár által benyújtott kezdeményezés szerint a népszavazási kérdés az lehet: "Egyetért-e ön azzal, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése törvényt alkosson a szieszta bevezetéséről?".

A testület döntése értelmében ugyancsak lehet népszavazás arról, hogy a földterület megművelőjét illesse meg elővásárlási jog termőföld, vagy tanya vásárlása esetén, valamint arról is, hogy a helyi önkormányzatok dönthessenek egészségügyi közszolgáltató intézményeik, kórházaik működtetésének módjáról. Az OVB ezeket a népszavazási kérdéseket 4:2, illetve 5:1 szavazati aránnyal fogadta el.

A testület hétfői ülésén összesen 37 népszavazási kezdeményezést tárgyalt, amelyek közül hármat hitelesített.

A napirenden szereplő többi kezdeményezést egyebek között formai hibák miatt utasították el, de volt olyan is, amelyet az állampolgári egyértelműség teljes hiánya miatt nem hagytak jóvá, vagyis azért, mert nem válaszolható meg egyértelműen a kezdeményezésben szereplő kérdés.

Az elutasított kérdések között volt olyan, amely az alkotmánybírák fizetését felére csökkentette volna, de olyan is, amely alapján arról lehetett volna népszavazás, hogy ha a miniszterelnök-jelölt a választások előtt hazudik és megtéveszti a választókat, legalább öt év letöltendő szabadságvesztéssel legyen büntethető.

Ugyancsak az elutasított kérdések között szerepelt az is, hogy az államadósság 2009 után ne növekedhessen újabb állami hitelekkel.

KAPCSOLÓDÓ CIKK