Százmilliót kérnek az olaszliszkai lincselés miatt

Vágólapra másolva!
Rekordnagyságú, százmilliós kártérítést és egymilliárd forintos bírság kiszabását kéri a tiszavasvári tanár megölésének egyik olaszliszkai gyanúsítottja, amiért a hatóságok és a média a lincselés szót használta az esetre. A helyi cigány kisebbségi vezető fel van háborodva a per miatt, mert szerinte megint az egész olaszliszkai közösséget ítélik majd el.
Vágólapra másolva!

Százmillió forintot kérnek nem vagyoni kártérítésként annak az olaszliszkai kislánynak a szülei, akit elsodort autójával egy tiszavasvári férfi, akit az eset után meglincseltek. A keresetet a lincselés szó használata miatt nyújtotta be a házaspár még februárban a magyar állam ellen, mert szerintük megsértették személyiségi jogaikat - mondta el a TV2 reggeli műsorában Gyury József Gergely ügyvéd.

H. Dezső és felesége jogi képviselője arról is beszélt, hogy ezen túl egymilliárd forintos bírság kiszabását is indítványozták, amiért az ügyben eljáró bíróság, illetve az ügyészség több hivatalos iratában is alkalmazta ezt a kifejezést. Hozzátette, mivel a média is lincselésről számolt be, több sajtóorgánum ellen is perre készülnek, ahol szalagcímekben szintén ez a szó szerepelt.

Az ügyvéd - akárcsak a műsorvezető - egyaránt az értelmező szótárral készült, amelyből felolvasta a lincselés meghatározását. Szerinte ennek nem felelnek meg az Olazsliszkán történtek, és a büntető törvénykönyben sincs nevesítve ilyen tétel. H. Dezső egyébként egyike az ügy nyolc gyanúsítottjának, aki ellen eljárás folyik. A kártérítési per első tárgyalása szeptember 14-re van kitűzve.

Tavaly októberben Szögi Lajos tiszavasvári tanár a Borsod megyei Olaszliszkán hajtott át autójával, amikor elsodorta az úton játszó roma kislányt. Megállt, majd miután látta, a kislánynak nem esett baja, vissza akart ülni az autójába, amelyben két kislánya is ott volt. Ekkor támadták meg az odasereglő környékbeliek, és olyan súlyosan bántalmazták, hogy a kiérkező mentők már nem tudtak segíteni rajta.

Az orvosi szakvélemény szerint közel ötvenszer rúgták, ütötték meg. Az ügy nyolc gyanúsítottja közül hárman tavaly október óta előzetes letartóztatásban vannak, a bíróság ennek tartamát többször is meghosszabbította emberölés, majd különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés gyanúja miatt.

"Vizsgáltassa ki magát az ügyvéd, a pert elindítók, illetve az, aki e mögött az egész mögött áll" - reagált az eljárás hírére az [origo]-nak Fercsák László, az olaszliszkai cigány kisebbségi önkormányzat vezetője. Hozzátette, teljes mértékben elhatárolódnak a lépéstől, amelyről - bár hónapokkal ezelőtt történt - csak hétfőn szereztek tudomást. Elmondta, küzdenek azzal, hogy Olaszliszkáról mindenkinek a lincselés jut eszébe, a perindítás pedig csak felszítja a kedélyeket.