Gyurcsány Ferenc: Kikerülhetetlen volt az elmúlt egy év

Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy év a program egészét tekintve kikerülhetetlen hozzájárulás lesz ahhoz, hogy a negyedik év végén úgy érezze az ország többsége: érdemes volt erőfeszítést tenni - erről Gyurcsány Ferenc beszélt csütörtökön Bátonyterenyén egy lakossági fórumon.
Vágólapra másolva!

A miniszterelnök, aki egyúttal az MSZP elnöke is, elismerte, nehéz volt az elmúlt év, hiszen "senki nem szereti, ha a család költségvetéséből vissza kell venni". Úgy fogalmazott: a mögöttünk hagyott egy év után nagyon sokszor el kell mondani a baloldal támogatóinak, szimpatizánsainak is, hogy nincs okuk a lényeget illetően kételkedni.

Gyurcsány Ferenc kijelentette: az idei évvel túl leszünk a növekvő infláción, a növekvő terheken, a következő évre a nettó keresetek növekedése már eléri vagy egy kevéssel meghaladja az inflációt.

Kitért a tandíjra és a vizitdíjra is, példaként hozva, hogy 30 éves korában egy diplomával rendelkező férfinak még 48 év életesélye van, míg ha csak nyolc általános iskolája van, akkor 32, illetve a diplomás kezdő átlagfizetés 60 százalékkal magasabb. Azt kérdezte: "akkor olyan nagy bűn azt mondani annak, aki egyetemre jár, hogy a képzési költségekhez te is járuljál hozzá?"

Annak kapcsán, hogy bírálói "embertelennek" tartják a vizitdíjat, azt a kérdést tette fel: "Miért? A 70 ezer forintos paraszolvencia az emberséges?"

Gyurcsány Ferenc egy bevásárlóközpontokban használatos érmével illusztrálta, hogyan lesz rend, mondván, ez kellett ahhoz, hogy az emberek visszavigyék a helyükre a kocsikat, mint ahogy a kórházban eltöltött pontos napok számát is csak azóta teszik szóvá a betegek, amióta napidíjat kell fizetni.

"Ilyenekről szól ez a világ. Van, aki nem átallja azt mondani, hogy ez népnyúzó és nemzetellenes. Én meg azt mondom, így lesz rend, a rendből lesz majd szabadság, a rendből és a szabadságból lesz egy gazdagabb ország" - mondta.

Gyurcsány Ferenc Lavajné Dóka Éva szocialista polgármesterjelölt lakossági fórumának vendége volt. A Nógrád megyei városban augusztus 12-én lesz időközi választás, miután áprilisban lemondott a 2002-ben megválasztott, majd 2006-ban nagy többséggel újraválasztott Vanya Gábor (MSZP), hogy a gazdasági életben helyezkedjen el. Az időközi választáson hat polgármesterjelölt indul.