Márciustól már csak gyerekbiztos öngyújtót árulhatnak

Vágólapra másolva!
Az idén március 11. előtt piacra helyezett nem gyermekbiztos öngyújtók 2008. március 11-ig értékesíthetők. Az erről szóló gazdasági és közlekedési miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg.
Vágólapra másolva!

Még 2006. május 11-én születet meg a gyermekbiztos öngyújtók forgalmazásáról szóló EK bizottsági határozat. A gazdasági és közlekedési miniszter idén március 7-én hozott rendeletet ugyanerről, megjegyezve, hogy a rendelet egyedüli célja, az EK bizottsági határozatnak való megfelelés.

A rendeletben a gyermekbiztos öngyújtó meghatározásának a lényege: úgy kell azt előállítani, hogy 51 hónaposnál fiatalabb gyerek ne tudja működtetni. A rendelet március 11-én lépett hatályba, így attól az időponttól kizárólag gyermekbiztos öngyújtókat lehetett forgalomba hozni.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet módosítása július 24-i hatállyal kimondja, hogy a 2007. március 11. előtt az Európai Gazdasági Térség (EGT) tagállamaiban piacra helyezett nem gyermekbiztos öngyújtók 2008. március 11-ig értékesíthetők. (Az EU tagországokon kívül Norvégia, Izland és Lichtenstein alkotják az EGT-t.)