Fittyet hányt a vitaminbolt Péterfalvira

Vágólapra másolva!
Az adatvédelmi ombudsmanhoz fordult egy panaszos, aki szerint egy vitaminbolt kiadta az ott vásárlók adatait a Szcientológiai Egyháznak. Az ombudsman megpróbált utánajárni az esetnek, többek között arra volt kíváncsi, hogy a bolt miért kéri el a vásárlók nevét és lakcímét. Az üzlet azonban nem válaszolt Péterfalvi Attila kérdéseire. A vitaminbolt szcientológus munkatársa az [origo]-nak tagadta, hogy átadnák az adatokat. Az üzlet szerint az sem igaz, hogy felírnák az összes vásárló adatait.
Vágólapra másolva!

Sikertelenül próbált utánajárni Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos annak, hogy a vitaminokat árusító Lenkei féle Életerő Centrum továbbítja-e a vásárlók adatait a Szcientológiai Egyháznak, a centrum ugyanis nem volt hajlandó együttműködni az ombudsmannal - olvasható az adatvédelmi biztos közleményében.

Péterfalvi az [origo]-nak elmondta: egy panaszos azzal fordult hozzá, hogy a vitaminboltban kizárólag úgy lehet vásárolni, hogy előbb kártyát kell igényelni, amihez viszont a vevőnek meg kell adnia a nevét és lakcímét. A panaszos lakcímére a a vásárlás után rendszeresen érkeztek a Szcientológiai Egyház levelei és hirdetései - közölte Péterfalvi, aki szerint a panaszos azt állította, hogy az egyházzal korábban semmilyen kapcsolata nem volt.

Az ombudsman ezért kérdésekkel fordult az Életerő Centrumhoz. A vitaminbolt tagadta, hogy továbbították volna az adatokat, az ombudsman több kérdésére azonban nem válaszoltak. Péterfalvi Attila többek között arra volt kíváncsi, hogy mi a bolt célja az adatkezeléssel, valamint hogyan garantálja az adatok biztonságát. Az adatvédelmi biztos szerint ugyanis semmi szükség arra, hogy a vevő megadja a boltnak a nevét és a lakcímét.

Mindezzel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni Lenkei Gábort, a vitaminbolt vezetőjét. Mivel őt nem tudtuk elérni, felhívtuk a Blaha Lujza tér közelében található boltot, ahol tagadták, hogy továbbítanák a vásárlók adatait a Szcientológiai Egyháznak. Az Életerő Centrum tagadta az is, hogy csak a személyes adatok megadásával lehetne vásárolni, az üzlet munkatársa szerint bárki vásárolhat ezek közlése, vagyis a vásárlói kártya igénylése nélkül is.

A kártyára azért van szükség, mert a törzsvásárlókat így tudják tájékoztatni az újdonságokról - mondta az üzlet munkatársa, aki szerint arról lehet szó, hogy az ombudsmanhoz forduló panaszos a kiküldött hírlevélben rábukkanhatott arra, hogy Lenkei L. Ron Hubbardnak, a szcientológia egyház alapítójának a könyveit ajánlja. "A doktor úr szcientológus, én is az vagyok, de senkinek semmi köze a vallásomhoz" - mondta a bolt munkatársa, aki szerint az egyháznak nincs befolyása a bolt működésére.

Az eredetileg orvos végzettségű, később a Szcientológiai Egyházba belépő Lenkei a Cenzúrázott egészség című könyvében azt állította, hogy szerinte a legtöbb betegség oka a vitaminhiány. Ha az emberi szervezet megfelelő mértékben vitamint kapna, akkor a betegségek 98 százalékát meg lehetne előzni, és a jelenleg forgalomban lévő gyógyszereknek mindössze 3-4 százalékára lenne szükség - állította könyvében Lenkei, aki szerint a gyógyszerek 90 százaléka gyakorlatilag hatástalan. Lenkei a könyveiben többször hivatkozott L. Ron Hubbardra, az egyház alapítójára.