A léggitárosok Mekkáját követhetné Budapest

Vágólapra másolva!
Mi a közös az egykori kohászváros Miskolcban és a léggitárosokat fogadó finn Ouluban? Mindkettőben sokkal jobb élni, mint Budapesten. Legalábbis egy felmérés szerint, amelynek eredményével egyetért a toplista élén végzett Groningen egyik magyar lakója is, aki nem igazán vágyik haza. A lesújtó eredmény ellenére Demszky hivatala nincs elkenődve, szerintük néha csal a látszat.
Vágólapra másolva!

A legjobb belvárossal Groningen büszkélkedhet - hirdeti a holland város önkormányzata a városba vezető hidakon és utakon. Az üzenet célba talált, ugyanis a helyiek megkérdezésével készült nemzetközi felmérés tanúsága szerint a megvizsgált 75 európai város közül a groningeniek elégedettebbek leginkább lakóhelyükkel.

A 185 ezres holland város maga mögé utasította többek között Amszterdamot, Stockholmot, Brüsszelt, de Budapestet és Miskolcot is. A lista élén nem is találni milliós nagyvárosokat, az első helyekre 120-180 ezres észak-európai egyetemvárosok kerültek fel. A második hellyel a dániai Aalborg büszkélkedhet, szintén dobogós az angliai Newcastle. Nem sokkal maradt le tőlük a finn Oulu városa, amely - egyeteme mellett - arról híres, hogy már 1996 óta ott rendezik meg a léggitár-világbajnokságot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=YKvDMEFJOsn7w3fx
A léggitár 2006-os világbajnoka

Groningen: Kikérik a lakók véleményét

Az első helyen végzett holland város magyar lakója szerint kifejezetten előny, hogy Groningenben vidéki életet lehet élni, a belváros szinte teljesen autómentes, mégis minden szolgáltatás elérhető. Szerinte sokat nyom a latban a hollandok pozitív hozzáállása is. "Az a meggyőződésük, hogy ami náluk van, az jobb, mint ami máshol lehet (legyen szó akár otthon szülésről vagy több-biztosítós egészségügyi modellről)" - írta megkeresésünkre a kint élő, neve elhallgatását kérő magyar. Szerinte sokat számít az is, hogy a helyieket valóban bevonják a döntéshozatalba: interneten vagy személyesen lehet például voksolni a legnagyobb épületberuházásra érkezett pályázatokra.

Bár a holland városban élők szinte mindennel teljesen elégedettek, a kulturális életet nem lehet egy lapon említeni Budapest sokrétűségével - vélekedett a városban élő fiatal nő. Groningennek van egy fesztiválja ugyan, de azon túl az év többi részében a főtéren rendezett vásári mulatság jelenti a helyi szórakozást.

Miskolc: "Jó a hangulat"

Az Európai Bizottság megbízásából készült elégedettségi listán a két magyar város közül Miskolc sokkal jobban szerepelt Budapestnél: az észak-magyarországi megyeszékhely a 38. helyre került föl, míg Budapestnek csak a 61. helyezés jutott. "Jó a hangulat, tele van a belváros jobbnál jobb nyári programokkal" - mondta az [origo]-nak egy ugyancsak neve elhallgatását kérő miskolci fiatal, aki egyetért a felmérés eredményével, vagyis szerinte Miskolcon jobb élni, mint Budapesten. Miskolc már nem az a koszos kohászváros, amire még sokan emlékeznek, hanem egy folyamatosan fejlődő, szépülő város, a környéken számtalan kirándulási lehetőséggel - mondta.

Budapest az EU fővárosai közül Athént, Bukarestet, Szófiát és Varsót előzte meg, Pozsonnyal pedig szinte teljesen megegyező pontszámot kapott. A budapestiek zajosnak tartják a várost, és elégedetlenek a köztisztasággal. Elégedetlenek a tömegközlekedéssel, a közparkokkal, az iskolákkal és a kórházakkal is. A miskolciak fő problémája a munkahelyek hiánya, viszont számos fontos területen jónak ítélik meg a helyzetüket, ilyen például a lakhatás és a tömegközlekedés is.

A számok mást mutatnak

Komolyan veszi a főváros vezetése az ilyen egyéni véleményekre alapuló felméréseket is, ugyanakkor az objektív adatokat tartalmazó rangsorokban Budapest általában ennél sokkal jobb helyet foglal el - mondta Nyáry Krisztián, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója. Attól, hogy Kolozsvár és Miskolc lakói elégedettebbek az életminőségükkel, mint a londoniak vagy berliniek, nem biztos, hogy az utóbbi városokban tényleg rosszabb élni - mondta. Példaként említette, hogy Budapesten az egyik legalacsonyabb a munkanélküliség az európai fővárosok között, a budapestiek - a felmérés szerint - mégis elégedetlenebbek a munkalehetőségekkel, mint azoknak a városoknak a lakói, ahol magas az állástalanok aránya.

A fővárosiak előszeretettel átkozzák a tömegközlekedést is, pedig - mondta Nyáry Krisztián - nemzetközi összehasonlításban Budapest tömegközlekedési hálózata a legjobbak között van. Arra a kérdésünkre, hogy a főváros mit tesz a kifogásolt hátrányok leküzdéséért, elmondta, hogy a költségvetés legnagyobb részét közlekedésfejlesztésre fordítják, épül a 4-es metró, felújítják a 2-es metrót, és lecserélik a régi buszokat és villamosokat is. Az itt élők által szintén kifogásolt nagy zajjal kapcsolatban megemlítette, hogy nemrégiben elkészült Budapest zajtérképe, amely szerint a főváros az európai nagyvárosok középmezőnyében van, de több helyen zajvédő falak építését kezdi meg az önkormányzat.