Macska-egér harc dúl a pesti feketézőkkel

2007.08.03. 8:57

A közterület-felügyelőkkel közösen akciózik a rendőrség Budapesten: a kéregetőktől, az agresszív ablakmosókon át, az illegális árusokig keresgélik a szabálytalankodókat. A feketéző idegenvezetők elleni harcba a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége is beszállt. A szabálytalanságok a BRFK szerint még a turistákat is zavarják, a külföldieknek azonban nem ez a legnagyobb baja a várossal. Őket inkább a kosz, a közlekedés vagy éppen egy lehúzós ellenőr idegesíti.

"Budapest tényleg egy trutyi hely lett, pedig a kedvenc városom, de csak jó messziről. Kosz, piszok, bűz, kutyaszar, hajléktalanok, ablakmosók, falfirkák, rossz tömegközlekedés, mosdatlan emberek és irtózatosan szennyezett levegő" - ez a véleménye Budapestről egy hozzászólónak az [origo] fórumán. Nyagyjából ezeket a problémákat akarja visszaszorítani a hétre beharangozott két nagyobb rendőrségi akció, melyet a BRFK a közterület-felügyelettel (FKF) karöltve végez.

Fokozottan ellenőrzik - közölte a rendőrség - a zavaró szabálytalankodókat: illegális árusok, kéregetők, agresszív ablakmosók, zsebtolvajok után kutatnak. Hétfő óta pedig izgulhatnak a feketén dolgozó idegenvezetők is, mert a Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ), a BRFK, az FKF és több más szervezet keresi őket.

A MISZ elnöke, Bálint Zoltán azt mondja, a pesti idegenvezetések nyolcvan százalékát engedély és a kötelező kitűző nélkül végzik. A feketézők helyenként teljesen félrevezetik a turistákat: Bálint szerint időnként olyasmiket mondanak, hogy a Bazilikát Szent István építtette, Mátyás király román volt, vagy a Hősök tere alatt hősöket temettek el.

Rosszabb az átverős ellenőr

A BRFK szerint a szabálytalanságok a fővárosiak mellett a turistákat is zavarják. A kéregetők és az árusok nem bosszantóak - vetették ellen a Parlament előtt sétáló külföldiek -, ebben Budapest szerintük nem kuriózum. Rossz idegenvezetőről sem tudtak beszámolni a megkérdezett turisták. A Rómából jötteket a szemetes utcák sem zavarták, de a spanyolokat és amerikaiakat már igen. "A város kicsit koszos, és rengeteg ember alszik az utcán, Spanyolországban nincs ilyen" - mesélte egy itt lakó spanyol fiú, aki egy tizenharmadik kerületi lakásban él, így ő nem csak a nevezetességek környékét ismeri.

A legtöbb turistát azonban egészen más idegesíti. Volt, aki szerint túl sok a kocsi, és egy amerikai család azt mondta: elment a kedvük Budapesttől, amikor teljesen elvesztek a balra vagy jobbra kanyarodni tilos táblák között. Őket ráadásul még a metrón is átverték. Nem értették ugyanis, pontosan hány jegyet kell venniük a metróra, és megtalálta őket egy BKV-ellenőr. Előbb fejenként ötezret kért a négytagú családtól, azután összesen tízezret követelt. "Összekapartuk az összes nálunk levő pénzt, körülbelül ötezer forintot, amit eltett, de semmilyen számlát nem adott" - mesélték felháborodva. "Szinte megbántuk, hogy megálltunk itt Egerből jövet" - tette hozzá az apa.

Az amerikai család nem fordult hivatalosan a BKV-hoz, de nyugtaadás elmulasztásáról érkezett már másoktól panasz - mondta el a BKV szóvivője, Kiricsi Karola. "Maximálisan elítéljük, és azon vagyunk, hogy minél kevesebbszer történjen ilyesmi" - fogalmazott a szóvivő. Ha a panasz nyomán beazonosítható a vétkes ellenőr, és kivizsgálják az esetét, a körülményektől függően megrovást, pénzbüntetést kaphat, de akár a munkaviszonya is megszűnhet. Kiricsi tájékoztatása szerint egyébként a fejenként 5000 forintos pótdíjkövetelés volt a szabályos, a jegyekről pedig elérhető idegen nyelvű tájékoztató a BKV-pénztárakban.

Különbség Keleti és Nyugati között

Az egyik ellenőrzési akciót már korábban elindították, a BRFK szerint nem is eredmény nélkül: kiszabtak 124 helyszíni bírságot, 53 helyen árut tartottak vissza, tíz embert feljelentettek, hatot előállítottak és hármat elfogtak. Ilyenkor a rendőrök és a közterület-felügyelők együtt dolgoznak: a rendőrök igazoltatnak, miközben a közterületesek a szabálysértőket keresik.

Egy csoportot - hosszas keresés után - a Keletinél talált az [origo]: több rendőrből és egy csapat közterület-felügyelőből állt. Utóbbiak nem akartak nyilatkozni, egy rendőrnő pedig csak annyit mondott: éppen a gyanúsakat igazoltatják. A Keleti aluljáróban - akkor - sem kéregetőket, sem árusokat nem lehetett látni. A Nyugati pályaudvar aluljárójában egész más volt a helyzet: az illegális árusok nyugodtan üldögéltek és kínálgatták árujukat. Itt az egyik boltos szerint közterületesek nemigen fordulnak meg, a rendőrök naponta néhányszor. "Van, hogy tízszer is egy nap, de előfordul, hogy csak kétszer látom őket. Több rendőr kéne ide is" - jegyezte meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK